• 18

Gejts je napunio 65 godina i ima 4 važna saveta za vas

Osnivač Majkrosofta krenuo je da se bavi računarima i programiranjem s 13 godina, a pet decenija kasnije je jedna od najimućnijih osoba na svetu

  • 18
Bill Gates, Bil Gejts Bil Gejts / Foto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Možete ga voleti ili ne, ali ne možete da osporite da je uspešan i da stoji iza jedne od najvećih kompanija na svetu. Ipak, kako navodi sam Bil Gejts, taj uspeh nije došao spontano. Osim pameti, trebalo mu je još nešto.

To "nešto" gradio je godinama, kroz navike, rituale, disciplinu i poznanastva, kako bi nastojao da postane najbolja verzija sebe. Danas je među najbogatijima na svetu, ima milijarde dolara na računu, i bavi se filantropskim radom, mada mnogi uz njegovo ime vezuju razne teorije zavere.

Ako ga, pak, posmatramo strogo kao uspešnog preduzetnika, shvatićemo da možemo mnogo da naučimo od Bila Gejtsa. Napustio je Harvard da bi razvijao svoje ideje, mimo konvencionalnih principa, a onda i osnovao Majkrosoft. Ovaj vizionar je juče proslavio 65. rođendan.

Ovo su njegovi saveti za produktivan dan i uspešnu karijeru.

Ko rano rani, dve sreće grabi

Imao je samo 13 godina kada je krenuo da se bavi računarima, a tih godina je napisao i svoj prvi program na kompjuteru "General Electrica". Škola koju je pohađao je prepoznala njegov potencijal i angažovala ga da kreira program za raspored časova u školi. Suština je da je odmalena bio kreativan i svoj, ali i vredan, marljiv.

Vodite računa s kim provodite vreme

Gejts je istovremeno uspešan biznismen, filantrop, ali i porodičan čovek, odan prijatelj. U jednom od intervjua koji je dao kako bi savetovao mlade ljude, rekao je da je "važno okružiti se pravim ljudima koji nas inspirišu i podstiču da damo sve od sebe".

Govoreći zajedno sa Gejtsom na Univerzitetu Kolumbija 2017, Voren Bafet se saglasio sa njim i dodao: "Kretaćete se u smeru ljudi sa kojima se družite". Njihovo prijateljstvo traje godinama, a Bil Gejts je Bafetu čak napravio specijalnu tortu, u svojoj kuhinji, za njegov 90. rođendan u avgustu ove godine. To je i podelio na Tviteru.

Ne potcenjujte moć delegiranja

Kada je tek osnovao Majkrosoft sa Polom Alenom, Gejts je mnogo toga radio sam, jer nije bio siguran u tuđi rad. Veći deo kodova je pisao sam, a "mešao" se u posao drugima. Ipak, na vreme je shvatio da kompanija ne može da napreduje ako kolektiv nema šansu da dostigne određene visine u znaju i programiranju.

Odlučio je da veruje veštinama svojih zaposlenih i počeo je da delegira posao. Kako se kompanija širila, potreba za podelom posla bila je sve veća, a Gejts je morao da usavrši i svoje menadžerske sposobnosti. Stoga je, kako kaže, doveo talentovanog Stiva Balmera, koji je "zaista voleo ljude i menadžment".

Ne potcenjujte ni svoje radnike

Dok je radio u Majkrosoftu, čiji je upravni odbor napustio ove godine, mada je ostao većinski vlasnik akcija, Gejts je pažljivo pratio svoje zaposlene. "Znao sam svačiju registarsku tablicu, da bih mogao da kad pogledam parking - vidim kada ko dolazi na posao i odlazi kući", istakao je Gejts jednom prilikom.

Iako prvenstveno nije želeo da posao trpi, vodio je računa da njegovi radnici budu zadovoljni. Samim tim, kako kaže, daće maksimum na poslu.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    29. oktobar 2020 | 21:20

    Ajde druze ti polako u penziju. Napunio si 65 godina zivota vreme je za penziju. Nemoj nas trovati ovom koronom. Ajde papaja. Masoni jedni gladni para. Nikad vam nije dosta.

  • Boža zemunac

    29. oktobar 2020 | 20:28

    Kada on i Soroš budu otišli kod đavola čestim celu kafanu " Vardar ".

  • sunce

    29. oktobar 2020 | 21:57

    ... to je zlo od coveka, samo gledajte sta ce biti, samo gledajte, poz,San Diego

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>