• 2

Porazne cifre: 94% radnika neće imati znanja za rad u sledećoj deceniji

Korona je uticala i na tržište rada i unela podele među strukom

  • 2
biznis, odelo, kancelarija, posao, dres kod dress code Foto: Shutterstock

Mnoge države će se suočiti s rastućim nedostatkom veština tokom naredne decenije ako ne počne odmah da prekvalifikuje radnike za na digitalnu ekonomiju koja je ubrzana pandemijom COVID-19, navodi se novom izveštaju Mekinsija.

Konsultanti su objavili da je njihova analiza pokazala da 94% radne snage nema veštine koje će im biti neophodne 2030. godine.

Pandemija je polarizovala tržište rada nekim sposobnostima koje već nedostaju, poput onih potrebnih za e-trgovinu i analitiku lanca snabdevanja, dok se niskokvalifikovana radna mesta izgubljena tokom krize verovatno neće povratiti, pokazuje izveštaj. Neki od poslova koji su najviše u riziku su mesta u prodaji, maloprodaji, trgovci, recepcionari i konobari, koje tradicionalno rade kao honorarci, a često i mlađi radnici.

- Bez usaglašene akcije poslodavaca, dve trećine radne snage u Velikoj Britaniji moglo bi da bude bez osnovne digitalne veštine do 2030. godine, dok bi više od 10 miliona ljudi moglo biti nedovoljno kvalifikovano za rukovođenje, komunikaciju i donošenje odluka - navodi se u izveštaju.

Britanija se već dugo bori sa niskim nivoom produktivnosti, a proizvodnja je posebno loša među najniže plaćenim poslovima, delom i zbog nedostatka obuke.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj izjavila je u oktobru da je učešće u edukaciji tokom celog života veće od evropskog proseka, ali je opalo poslednjih godina, a obuka na radnom mestu pala je od finansijske krize 2008. godine.

Britanska ekonomija je veoma pogođena pandemijom. Bruto domaći proizvod je u drugom tromesečju opao za 20%.

Procenjuje se će Britaniji biti potrebno pet do 10 godina da se oporavi, jer će finansijski udar uništiti ekonomiju koja je u procesu Bregzita.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Teleraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Činjenica

    16. novembar 2020 | 23:03

    Naravno kad se ljudima serviraju lažni načini življenja, bez posla i rada a sa mnogo para.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>