• 2
 ≫ 

Mislite da ovo važi samo za Srbiju? Svetska studija otkriva: Muškarci ne vole kad žena zarađuje više

 ≫ 

To direktno utiče na njihovo samopouzdanje, a sve datira od davno postavljenih društvenih normi

  • 2
svađa

Foto: Pixabay

Broj žena koje donose više novca u kuću raste, iako je jaz u platama oba pola i dalje prisutan i prilično dubok. Prema istraživanju američkog biroa za popis stanovništva iz 2018. godine, u slučaju jednog od četiri heteroseksualna bračna para - žene zarađuju više od svojih muževa.

Ali, novo istraživanje institucije "University of Bath", sugeriše da ovaj trend utiče na mentalno zdravlje muških partnera. Studija je tokom 15 godina ispitala 6.000 američkih heteroseksualnih bračnih parova, da bi se videlo kako je ova promena uticala na fizičko i mentalno zdravlje ljudi, zadovoljstvo životom i odnosom.

Tada su otkrili da se muškarci najviše osećaju anksiozno ako su jedini koji finansijski doprinose porodici, a najmanje su pod stresom kada njihove partnerke "učestvuju" sa oko 40% prihoda u kućnom budžetu. Ali, kako su žene vremenom sve više uspeha postizale na poslu, tako se slika menjala.

Razlog za to su tradicionalne socijalne rodne norme koje, očigledno, nisu vezane samo za našu zemlju i Balkan. One sugerišu da muškarci treba da donose više novca u kuću, što utiče na njihovo samopouzdanje, odnosno ne osećaju se inferiorno u tim situacijama.

Iako s godinama dolazi do plime i oseke, čak se i zapadni svet - koji je po stereotipu otvorenijeg uma - i dalje "drži" nekih ukorenjenih društvenih (nepisanih) pravila. Muškarac smatra da treba i mora da zaradi više od žene, kao kada je pre mnogo godina išao u lov, dok je žena sedela kod kuće s decom.

Jači pol, jednostavno, teško menja tu mentalnu sliku u svojoj glavi, za neku drugu. Muški partneri veruju da se to od njih očekuje, plaše se ismevanja ljudi iz okoline ili uticaja na samopoštovanje. Stručnjci kažu da svemu tome pomaže dobra organizacija.

Na primer, muškarac može da podnosi veći teret, u smislu finansiranja školovanja, većih popravki, letovanja, renoviranja i tome slično, dok žena od svoje plate može da plaća račune, hranu, odeću, neke svakodnevne stvari.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • David

    3. decembar 2020 | 09:15

    Haha, meni iskreno ne smeta, ni njoj, bilo je i kad sam ja zaradjivao vise, sad trenutno ona. Zivimo lepo, tako da po meni je to nebitno.

  • Lejla

    3. decembar 2020 | 06:24

    Meni samo ljepota i izgled ulivaju samopouzdanje...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>