• 6
 ≫ 

Muškarci u Srbiji očekuju platu od 690 evra, žene 100 € manje

 ≫ 

Čak 63% ispitanika iz Srbije odabralo je upravo međuljudske odnose kao jedan od najvažnijih faktora pri izboru poslodavca

  • 6
Devojka, posao

Foto: Shutterstock

Tokom trajanja Regionalnog sajma poslova, sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud sproveo je istraživanje koje je za cilj imalo utvrđivanje stanje na srpskom i regionalnom tržištu rada. Istraživanju su se priključili i partnerski sajtovi za zapošljavanje iz regiona MojPosao.ba, Vrabotuvanje.com.mk, MojPosao.hr i Deloglasnik.si, a našem portalu su ustupili podatke.

U istraživanju je učestvovalo više od 5.000 ispitanika, od kojih je skoro 2.000 bilo iz Srbije. Među ispitanicima iz naše zemlje bilo je 40% zaposlenih, 50% nezaposlenih i 10% onih koji se i dalje školuju.

Dobri međuljudski odnosi najvažniji su faktor prilikom odabira radnog mesta

 

Za odabir radnog mesta najvažniji su međuljudski odnosi. Naime, čak 63% ispitanika iz Srbije odabralo je upravo međuljudske odnose kao jedan od najvažnijih faktora pri izboru poslodavca. Na drugom mestu nalazi se visina zarade (62%), a na trećem mogućnost učenja i napredovanja (42%). 

Bez obzira na zemlju iz koje dolaze, svim ispitanicima su dobri međuljudski odnosi na prvom mestu. Ispitanici iz Hrvatske u nešto većoj meri ističu ovaj faktor, nego ispitanici ostalih zemalja. Visina zarade nešto je važnija ispitanicima iz Srbije i Makedonije, nego onima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji posebno cene mogućnost učenja i napredovanja.

Nema većih razlika između muškaraca i žena u tome koje faktore gledaju prilikom odabira poslodavca. Žene u nešto većoj meri naglašavaju dobre međuljudske odnose, a muškarci visinu zarade. Radno vreme i sigurnost posla važniji su ženama nego muškarcima.

Kako do posla?

 

Ispitanike istraživanja su pitali šta je po njihovom mišljenju najvažnije za dobijanje posla, odnosno koji faktori su presudni.

Najviše ispitanika iz Srbije smatra da su to znanje i veštine (28%), a potom motivacija i želja za zaposlenjem (25%). Zanimljivo je da svega 7% ispitanika smatra da je za dobijanje posla važna sreća, a 6% smatra da je važna stranačka pripadnost.

Prioriteti prema radnom statusu se razlikuju – zaradu više ističu zaposleni, mogućnost napredovanja oni koji se školuju, sigurnost posla onima koji su trenutno nezaposleni.

Koliku platu priželjkujemo?

 

Kada je reč o očekivanoj zaradi, u proseku, ispitanici iz Hrvatske imaju najviša očekivanja – preko 1100 evra u proseku. Najniža očekivanja imaju u Severnoj Makedoniji gde je očekivana zarada 524 evra. Ispitanici iz naše zemlje očekuju u proseku 606 evra, a u Bosni i Hercegovini 809 evra.

Biznis, posao, ručak

Foto: Shutterstock

U Srbiji, 29% navodi željeni iznos od 401-500 evra, a 22% u rangu 301-400 evra. Preko 1000 evra očekuje manje od 5% kandidata.

Muškarci imaju viša očekivanja od žena – u proseku očekuju oko 690 evra, dok žene 100 evra manje, oko 590 evra. Gledano po godinama starosti, najmlađi su najnižih očekivanja, što je i logično, jer su među njima početnici, dok su najstariji nešto više zahtevniji, očekujući do 100  evra više u proseku.

Trećina zaposlenih ispitanika strahuje za svoje radno mesto

 

Trećina zaposlenih ispitanika iz Srbije (33%) boji se da bi mogli ostati bez posla u naredom periodu usled krize izazvane pandemijom. Ista je situacija u celom regionu gde isti procenat ispitanika ima isti strah. Prošle godine za svoje radno mesto je strahovala četvrtina zaposlenih ispitanika (24%), tako da vidimo direktni uticaj koji je pandemija ostavila na mišljenje zaposlenih u Srbiji.

Muškarci se prosečno osećaju sigurnije na svom radnom mestu od ženskog pola, a isto se može reći i za kandidate sa visokim i višim obrazovanjem.

Poslodavci se uglavnom dobro snašli u epidemiji

 

Naime, čak 74% smatra da se njihov poslodavac dobro ili čak odlično snašao u krizi, dok četvrtina misli kako su reakcije njihovih poslodavaca bile promašene i kako nisu pokazali dovoljnu brigu za radnike.

Snalaženje poslodavca u vreme pandemije bolje su ocenili ispitanici kojima je (bio) omogućen rad od kuće što je u našoj zemlji bilo moguće kod čak 41% ispitanika.

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>