• 0
 ≫ 

"Imam važan razgovor za posao, a bolesna sam i to se vidi! Šta da radim?"

 ≫ 

Jedna devojka potražila je savet od neznanaca preko mreže, a ovo su najčešći odgovori...

  • 0
zena, devojka, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock

Naša nova poslovna normalnost izgleda ovako: ko može - radi od kuće, sastanci se održavaju onlajn, kao i razgovori za posao, zaposleni roditelji "žongliraju" između obaveza i brige o deci, posao se gomila, dobar deo radnika nema "radno vreme" na daljinu... Da, sve to nam je donela korona kriza za samo nekoliko meseci.

A uz sve to, stres ne napušta čitavu planetu, posebno radnu snagu koja nema osiguranu penziju ili ušteđevinu. Ljudi ostaju bez posla, mahnito traže novi izvor prihoda, a tu su i razne dileme.

Šta ako se zarazim koronom, a nemam osiguranje? Šta ako me gazda tera da radim zaražen/a? Šta ako sam vidno bolestan/na, ali ne bih da propustim razgovor za posao?

Jedna devojka je postavila upravo to pitanje na mreži, tačnije podelila je s drugima svoju dilemu i zatražila savet.

"Vidno sam bolesna na dan važnog razgovora koji imam preko Zoom-a. To je sjajna prilika, koja podrazumeva veću platu i bolji status, ali poslednjih dana imam visoku temperaturu, a dokazi o tome jasno pišu na mom licu. Na dan kada bi trebalo da se osećam najbolje, ja sam obeshrabrena. Prvi put se sastajem s regruterom za posao, pa želim da ostavim dobar utisak. Da li treba da predočim da se ne osećam najbolje ili da se ponašam kao da je sve u redu. Molim vas za savet!".

Dakle, ako ste već priznati u svom poslu, kolektiv vas dobro zna ili saradnici s kojima razgovarate preko Zoom-a, onda verovatno ne bi bio problem da odložite sastanak ili kažete jasno kako se osećate. Ali, ako nemate dovoljno iskustva, želite da dobijete posao i prvi put razgovarate s nekim preko ove platforme - šta onda činiti?

Rad od kuće, video poziv, sastanak, online Foto: Shutterstock

Neki od saveta su glasili ovako:

"Da sam na tvom mestu, ispoštovala bih intervju. Do tad, odmaraj što više možeš, a onda na početku razgovora reci da se ne osećaš najbolje, ali da si imala veliku želju da budeš deo tog sastanka. U svakoj situaciji treba biti autentičan."

"Ja sam za! Sredi se najbolje što možeš, kao da ideš na dejt, a onda objasni da se ne osećaš najbolje zbog prehlade ili virusa, ali da si imala silnu želju da se sastanak održi. Ako ti zatrebaju maramice, drži ih blizu. Ako treba da izduvaš nos, kaži Samo momenat, izvinjavam se, i isključi mikrofon i kameru dok ne budeš gotova."

"Ja imam alternativnu perspektivu. Ako imaš temperaturu i pada ti glava, bolje da pomeriš sastanak za dva dana, pa da se onda pokažeš u svom najboljem izdanju."

Ipak, većina ostalih je komentarisala da bi devojka trebalo da se uključi u ovaj onlajn sastanak, ali da se odmah na početku "ogradi", kako joj menadžer ne bi nešto "uzeo za zlo", što možda ne bi trebalo.

Pišite nam da li ste imali slična iskustva i kako ste rešavali ovaj problem.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>