• 0

Većina u Srbiji ne bi ponovo tražila posao kod istog poslodavca: Kandidati ljuti zbog ove prakse

Izostanak povratne informacije sa konkursa za posao sve više ljuti kandidate

  • 0
intervju za posao Photo by Tim Gouw on Unsplash

Godina za nama bila je izazovna u mnogim aspektma, kako za poslodavce tako i za one koji su bili u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem. I pored uticaja pandemije na tržište rada i umanjen broj poslovnih mogućnosti u odnosu na 2019.godinu, kandidati koji su u potrazi za poslom su putem sajta poslovi.infostud.com dali svoj sud o načinu na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kompanijama.

U okviru istraživanja „Oceni put do posla“, ove godine je svoj sud dalo 14.766 kandidata na 17.591 konkursa i 5.811 pojedinačnih poslodavaca.

Ove godine beležimo pad broja ocenjenih prijava što se može pripisati kriznoj godini pod uticajem pandemije, time da su poslodavci bili u drugim problemima i možda nisu toliko uspeli da se posvete sve većem broju kandidata koji je konkurisao.

Kao i prethodnih godina ovom prilikom je ocenama od 1 do 5 bodovan način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.

Iako je procenat izostanka povratne informacije godinama unazad bio u padu gde je prošle godine iznosio 76%, ove godine je on ponovo skočio na 84%, čime smo se vratili na period iz 2015/16. godinu. Izostanak povratne informacije je ujedno i stavka koja je dobila najnižu prosečnu ocenu 1.6.

Izostanak povratne informacije, po kandidatima, u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, te je 68% anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca, a preko 72% kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca.

Način na koji je kompanija zakazala test ili intervju je dobio najvišu prosečnu ocenu 4, a prate ga procesi kao što su dobijene informacije o radnom mestu za koje su kandidati konkurisali (opis posla, dužnosti, radni uslovi...) i brzina završetka procesa selekcije su ocenjene najvišim ocenama 3.7, odnosno 3.6.

Poslodavce koji su se i ove godine istakli i dobili visoke prosečne ocene u procesu selekcije i regrutacije smo okupili i ovog puta kako bi podelili svoje primere dobre prakse sa svima prisutnima. Za razliku od prethodne godine kada je bio održan koktel kako bi kompanijama sa odličnim rezultatom uručili specijalna priznanja, ovog puta organizovali smo webinar sa prvoplasiranima, a priznanja će biti uručena kasnije.

Kompanije van IT sektora, čiji su proces selekcije i regrutacije kandidati najbolje ocenili su:

Contitech Fluid Serbia d.o.o.  Dr. Oetker d.o.o.  Mondi Šabac d.o.o. Šabac  Wurth d.o.o. Beograd  Delfi knjižare d.o.o. Beograd  ProCredit bank a.d., Beograd  LINK group d.o.o.  Digitec Galaxus d.o.o.  Radun AVIA d.o.o.  Magna Seating d.o.o.

Sa druge strane najbolje ocenjene IT kompanije su:

Logik poslovna rešenja d.o.o.  Visaris d.o.o.  CCBill SRB d.o.o.  MDPI AG  Brid Video d.o.o.  Codeplicity d.o.o.  Qode Themes d.o.o.  Asseco SEE d.o.o.  Continental Automotive Serbia d.o.o.  Fiscal solutions d.o.o.

I poslednje treća kategorija - HR agencije koje su dobile najviše ocene su:

Primus Group HRM d.o.o.  TIM Centar d.o.o. Novi Sad  Human Capital Solution Executive Search d.o.o.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>