• 0

Ove tri ključne veštine traži skoro svaki poslodavac u Srbiji: Ne čekajte na birou, usvojite ih

NSZ na prvo mesto stavlja poznavanje jezika

  • 0
Biznis, posao, organizacija Foto: Shutterstock

Zvanični podaci Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) govore da nezaposleni na birou rada čekaju posao oko 10 godina. Ali, čemu čekanje, ako su vam potrebne nove veštine, ili prekvalifikacija, da biste našli zaposlenje u bržem roku?

Postoji grupa ljudi koja preko biroa posao nađe za najviše tri meseca. Znamo već koliko su godinama unazad traženi dizajneri, IT stručnjaci, inženjeri, programeri, ali postoje neke ključne veštine koje traže i drugi poslodavci - čije firme nemaju mnogo dodira sa IT svetom - a u koje biste mogli da se uklopite, nevezano za struku.

Na prvom mestu je poznavanje jezika - što više, to bolje. Danas bez engleskog jednostavno ne možete da funkcionišete u poslovnom svetu, bilo da radite u uslužnom objektu ili velikoj kompaniji. Takođe, engleski vam omogućava bolje snalaženje u svetu digitalizacije i aplikacija, što je od velike važnosti u 21. veku.

Nemački jezik je isto tako veoma tražen, i što je još važnije - te pozicije su dobro plaćene. Ako imate priliku da radite u nemačkoj kompaniji u Srbiji, verovatno ste iskusili kvalitetne uslove rade, ali je uslov da odlično poznajete jezik, kako u usmenoj, tako i u pisanoj formi.

NSZ dalje ističe važnost posedovanja različitih vrsta dozvola, pri čemu je vozačka dozvola B kategorije sve traženija. To se ne odnosi samo na radnike čiji je posao vezan za teren, već i na sve ostale. Ali, u moru raznih dozvola, ne bi bilo loše da posedujete još neku.

Ključna veština koju ne možemo izbeći jeste (barem osnovno) poznavanje IKT sveta. Informaciono-komunikacione tehnologije su oblast koja se neprestano razvija, i mada možda niste iz tog biznis sveta, trebalo bi da usvojite neka bazična znanja/programe.

Takođe ne treba zanemariti ni neke "poželjne" osobine, na tržištu rada u Srbiji u 2020/21. godini, a to su: pismeno pisano i usmeno izražavanje, tačnost i odgovornost u radu, sklonost ka radu sa proizvodima, analitičnost, prodajne sposobnosti - dakle, naglasak na radu s ljudima.

Zanimljivo je da su, prema podacima NSZ-a, najviše traženi vozači i to svih vrsta: od teških teretnih vozila i kamiona, do autobusa i automobila (posebno u svrhu dostave robe).

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>