• 0

Manje dominantno ponašanje vodi ka uspehu: Šta možemo naučiti od kea papagaja?

Prvi put je dokazano da četiri ptice istovremeno mogu da rade na istoj spravi, da bi dobile nagradu. Setite se ovoga svaki put kada mislite da vam je uzajamna saradnja s kolegama "prepreka" na putu do uspeha

  • 0
kea Foto: Pixabay

Sprega između ljudi i životinja mnogo je veća nego što mislimo, posebno ako je reč o izuzetno inteligentnim životinjama, kao što je ugrožena vrsta novozelandskog velikog papagaja kea (Nestor notabilis).

Ta ptica je od velikog značaja za proučavanje ponašanja kod životinja. U nedavno objavljenoj studiji Univerziteta veterinarske medicine u Beču pokazalo se da je dominantnost prepreka za uspešnu saradnju. Nije li tako, često, i u poslovnom svetu?

Stručnjaci kažu da je odnos s kolegama na poslu, nešto poput porodičnog, pri čemu veze mogu biti još zamršenije. Ali, zdrava radna atmosfera se olako naruši, ako jedna osoba, ili više njih, žele da stalno dominiraju.

To budi osećaj inferiornosti kod ostalih. Zato psiholozi savetuju da svako treba da bude empatičan, solidaran i prizeman na radnom mestu, kako bi kolektiv zajedno postizao velike ciljeve. A kako je u svetu kea papagaja?

Vratimo se na eksperiment iz Beča. Čim su po hijerarhiji visoko rangirane životinje odustale od takvog, dominantnog ponašanja - uspeh je mogao biti ostvaren.

Na jednoj grupi, u kavezu odgajanih kea-ptica, međunarodni tim istraživača je ispitivao koji faktori podržavaju ili sprečavaju saradnju između životinja, onda kada one mogu slobodno i međusobno da imaju interakciju.

- Očekivali smo da je tolerancija dominantnih životinja važan faktor koji eventualno sprečava saradnju. S druge strane, pošli smo od toga da će životinje sa jačim asocijativnim vezivanjem i nižim rangom pokazati više tolerancije i time uspešniju saradnju - objašnjava autor studije Raul Šving.

kea Foto: © R. Schwing/Vetmeduni Vienna

Kako najbolje da dođem do nagrade?

Istraživači su ispitivali kakav uticaj imaju dominantnost, hijerarhija, tolerancija, pripadnost grupi i koordinacija prilikom saradnje. Na drvenom sanduku postavljena su dva, tri ili četiri lanca koji moraju istovremeno da se povuku da bi se došlo do hrane kao nagrade.

Nagrada je mogla biti nejednako raspoređena, ali nije moglo da se desi da jedna životinja u potpunosti ima monopol. "Najpre smo životinje upoznali sa mehanizmom, tako što smo im dozvolili da vuku jedan lanac koji je otvarao katanac na dnu sanduka. To je omogućilo pristup nagradi. Dodajući drugi lanac na suprotnoj strani sanduka, napravili smo zadatak koji se obavlja u kooperaciji sa još jednom životinjom, gde se dva lanca moraju istovremeno povući da bi se ostvario uspeh", kaže Šving.

Manje dominantno ponašanje vodi ka uspehu

Na početku eksperimenta pokazalo se da su dominantne životinje u početku toliko bile zainteresovane da odbrane sanduk da niko od njih nije pokazao dovoljno suzdržanosti - da se keama nižeg ranga omogući da povuku lanac.

Zbog toga su istraživači adaptirali konstrukciju tako što su svih 16 ptica mogle da učestvuju u eksperimentu i da se suoče sa sandukom i dva lanca. Za vreme zajedničkog suočavanja, dve ptice su uspele da istovremeno povuku lance. Posle više pokušaja u kojima su učestvovale sve ptice - kutija je konačno otvorena.

šef, direktor Foto: Pixabay

Nakon ovog poduhvata dominantnije životinje su dozvolile svojim niže rangiranim pripadnicima vrste da povlače lance.

U nastavku je tim naučnika mogao da izvede planirane testove. Za vreme testiranja, uz prvobitna dva lanca dodati su treći i konačno četvrti lanac, da bi se ispitala saradnja između tri i četiri životinje. Kod tih testova dominantno ponašanje pojedinih kea ostao je najjači faktor koji je odlučivao o uspehu.

Interesantno je što ta vrsta papagaja može da ovlada svojim dominantnim ponašanjem i da uči da se prilagodi grupi. "Verovatnoća uspeha se povećava sa stepenom suzdržavanja dominantnih životinja. Povećavanjem hijerarhije smanjivao se uspeh posebno kod pokušaja sa četiri lanca", naveo je Šving.

Iako postoji još mnogo faktora koji moraju da se istražuju, kaže dalje, prvi put su uspeli da pokažu da četiri ptice istovremeno mogu da rade na istoj spravi, da bi dobile nagradu. Setite se ovoga svaki put kada mislite da vam je uzajamna saradnja s kolegama "prepreka" na putu do uspeha.

Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>