• 1

Svima je dao istu platu i tek su tad krenuli problemi: Firma sad plaća prema stažu i struci

"Za programerima vlada potražnja i obično imaju platu veću od 36.000 funti godišnje. Prodavci uglavnom rade na procenat. Dakle, naš model nije bio naročito adekvatan za ove dve pozicije", rekao je osnivač firme "Spill" iz Londona

  • 1
Wellness, posao Foto: Shutterstock

Kalvin Benton je pokrenuo firmu za psihoterapiju "Spill" u Londonu, i odmah je došao na ideju da sve zaposlene plaća isto, bez obzira na stepen stručnosti ili godine staža.

Mislio je da će to uticati na bolje radno okruženje, ali se kroz godinu dana ispostavilo da ova odluka nije bila naročito dobra. Naime, bilo ih je svega petoro u firmi, i kako ističe Benton - "svi su jednako doprinosili".

- Želeli smo da preispitamo tradicionalni model plata, tako što će svako, uključujući mene, dobijati 36.000 funti godišnje. Izračunali smo da se sa tom zaradom može solidno živeti u Londonu. Ali, kasnije nam je postalo jasno da se moramo držati tržišnih pravila. Neke tradicionalne prakse, ipak, postoje sa razlogom - rekao je osnivač "Spill"-a.

U početku, doduše, nije bilo problema. Kaže da se nisu "raspravljali" oko toga ko će platiti piće, jer su svi imali iste prihode. Ali, firma je vremenom počela da napreduje i angažuje nove ljude.

Problem je nastao kada je Benton ponudio istu platu, od 36.000 funti godišnje, softverskom programeru, prodavcu i administratoru, za kojima je postojala potreba u tom momentu. U čemu je tačno problem?

- Za programerima vlada potražnja i obično imaju platu veću od 36.000 funti godišnje. Prodavci uglavnom rade na procenat. Dakle, naš model nije bio naročito adekvatan za ove dve pozicije. Imali smo problem da privučemo talente iz IT sveta. Nakon otprilike tri meseca, prodavci su tražili da ih platimo u skladu sa ostvarenom prodajom, tvrdeći da im fiksna plata ne odgovara - priča dalje ovaj Britanac.

S druge strane, u međuvremenu su stizale brojne prijave za zaposlenje na poziciji administratora, jer su ti radnici, inače, slabije plaćeni. "Kako je firma napredovala, tako su se pojavili zaposleni koji doprinose više od drugih. Imali smo ljude koji rade duže, i počeli su da se pitaju treba li da dobijaju istu platu kao njihove kolege koje rade manje. To je izazvalo sukobe među kolegama - ističe Benton.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    2. april 2021 | 14:19

    Ako ima tu u frmi tako dobrih devojaka onda je super tamo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>