• 0

Top destinacije za digitalne nomade: Kakav je život u ovim zemljama i koliko košta?

Prema pisanju medija CNBC, na ovoj kratkoj listi svoje počasno mesto našli su Bali (Indonezija), Barbados, Jamajka i Hrvatska

  • 0
top destinacije Plitvice / Foto: Pixabay

Gugl možda poziva ljude da se vrate u kancelariju, ali mnoge druge kompanije - a posebno preduzetnici - i dalje su posvećene radu na daljinu.

Čak su i hoteli osposobili svoje sobe i prostorije u te svrhe, a prema pisanju CNBC, Hrvatska je jedna od četiri top svetske destinacije za rad na daljinu. Pored nje, tu su još i Bali, Barbados i Jamajka.

Četiri zaposlena - četiri iskustva, a ovo su troškovi rada na daljinu. Ipak, treba imati u vidu reči jednog digitalnog nomada da "život nije Instagram", odnosno ne čine ga samo lepe fotografije koje viđamo na ovoj društvenoj mreži.

Bali, Indonezija

Jubril Agoro iz Čikaga je nakon 10 godina života kao digitalni nomad, i boravka na Tajlandu, u Kolumbiji i Africi, u decembru 2020. stigao na ovo egzotično ostrvo. Kaže da je odabrao Bali zbog ljudi koji žive na njemu, a koji su "srdačni, mirnog duha". Ponudio je dva primera mesečnih rashoda koje radnici na daljinu mogu očekivati:

"Solo lifestyle" podrazumeva lep stan (500 dolara), električni trotinet/skuter (70 dolara), benzin (10 dolara), hranjenje napolju (300 dolara), članstvo u teretani (40 dolara), zabava (200 dolara) i masaže (7 dolara).

"Six-figure lifestyle" podrazumeva iznajmljivanje vile (1.000 dolara), motor (170 dolara), benzin (20 dolara), hranjenje napolju (600-700 dolara), članstvo u teretani uz grupne treninge (150 dolara), zabava (1.000 dolara) i masaže na mesečnom nivou (30 dolara).

plaža, laptop Foto: Freepik.com

Barbados

David Esposito iz SAD odlučio je da neko vreme provede na prelepom karipskom ostrvu, nakon što je njegov poslodavac rešio da cela 2021. bude u znaku rada na daljinu. Aplicirao je za specijalni program, koji obuhvata 12 meseci života i rada na Barbadosu. Tamo je stigao u februaru ove godine, a stan je iznajmio preko Airbnb-a.

Davidov utisak je da je život na magičnom ostrvu nije jeftin. Cene rentiranja smeštaja su slične onima koje je viđao u SAD, a posebno je skupa hrana. Opcija rentakar je takođe prilično nepristupačna, a ono što mu specijalno smeta, dok šeta sa svojim psom, jesu "pogledi i agresija".

Hrvatska

Melisa Paul posetila je naše susede, a stigla je iz Kalifornije. Bila je jedna od prvih digitalnih nomada koji su prihvaćeni, na osnovu programa koji je Hrvatska pokrenula u januaru 2021. Ona je marketing konsultant za svadbe i specijalne događaje, a prvi put je posetila ovaj deo Evrope 2014, i tada je živela na Krku.

- Naučila sam kako hladne, usamljene i strane stvari mogu biti kad se ne pripremite - rekla je i dodala da "sada zna šta joj treba da bi se osećala komforno". Hrvatsku opisuje kao prelepo mesto za život, a posebno hvali predele i hranu: maslinovo ulje, pastu, tartufe, med, vino.

Kaže i da je Hrvatska "znatno jeftinija" od Los Anđelesa, u kojem je prethodno živela. Procenjuje da je za "dobar život" u toj zemlji dovoljno 1.180 do 1.770 dolara mesečno. Ima svoj stan i auto, a troškovi koji uključuju režije, hranu, benzin, zdravstveno osiguranje, kafe i nekoliko večera, prema njenom iskustvu iznose 950 dolara.

Jamajka

Šeril Nans-Naš iz Njujorka nije se žalila na život u Velikoj jabuci dok nije izbila pandemija, jer je svakako dosta putovala preko posla. Onda su usledile brojne blokade. Na Jamajku se preselila prošlog septembra, a planira da ostane tamo još neko vreme, čak iako se vrati uskoro vrate "u normalu".

Šeril je pisac iz oblasti putovanja, a za posao najčešće koristi Zoom i WhatsApp. "Život je kratak! I kada se stvari vrate na staro, ne planiram da budem u jednom mestu 24/7", rekla je ova Amerikanka. Dodaje da "dok radi, bukvalno ceo dan zuri u okean".

Živi u kući koju je sagradila sa suprugom, inače državljaninom Jamajke, u ruralnom delu zemlje. Ono što je izazovno jesu problemi s internetom i strujom, posebno u olujnim danima tokom sezone uragana. Prva prehrambena prodavnica od njene kuće je udaljena na oko pola sata.

Šeril kaže da "raj nije savršen", i da troškovi takođe variraju. Ocenjuje da su domaća hrana, alkohol i cene prevoza na nižem nivou, dok je uvozna hrana skupa. Navodi da duže vožnje taksijem koštaju svega 5 dolara. Snašla se i za kozmetičke usluge, koje u odnosu na cene u SAD, nisu skupe.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>