• 0

Što "čudnije", to plaćenije: Da li biste radili ove poslove? Neki eksperti uzmu 200 evra za dan

SAD svake godine popularizuju neke nove profesije, a samo je pitanje vremena kada će se neke od njih proširiti na ostatak sveta...

  • 0
posao

Foto: Freepik

Kada bira srednju školu ili fakultet, većina odabira neke "standardne" zanate i struke, ipak, neki stručnjaci su stava da je to neretko prevaziđeno. Recimo, ne postoji škola za jutjubera ili influensera, a to su danas zanimanja koja donose veliku, pa i sigurnu zaradu.

Sjedinjene Države svakako u svemu tome idu korak dalje, te iz godine u godinu tamo raste broj "novih profesija", koje su, pritom, odlično plaćene.

Ekspert za boje (color expert), ali ne kolorista u svetu fizera, već osoba koja koristi psihologiju boja, trendove, statistiku i teoriju kako bi predložila najbolje boje za domove, zgrade preduzeća, logotipe brendova itd. Za ovaj posao vam nije potrebna fakultetska diploma, ali jeste obuka. Poželjno je da ste kreativni i inovativni, a satnica je od 14 do 19 dolara, u zavisnosti od nivoa znanja.

Ghostwriter za onlajn sastanke (online dating ghostwriter) je neko ko na aktuelnim mrežama za upoznavanje partnera "sastavlja" profile za druge ljude. Ovo je sjajan posao ako imate veštine pisanja, jer je potrebno da budete duhoviti i kreativni. Možete raditi kao frilenser tako što ćete sami tražiti klijente ili možete raditi direktno sa popularnim sajtovima. Satnica je oko 19 evra.

Bingo menadžer (bingo manager) godišnje može da zaradi oko 44.000 evra, plus 8.000 evra u bonusima. Njegov posao je da organizuje sve u kazinu, ne treba mu fakultetska diploma, ali je potrebno najmanje 5 godina iskustva na sličnim menadžerskim pozicijama.

Hipoterapeut (hippotherapist) kombinuje terapiju sa jahanjem konja, a ovaj vid ličnog usavršavanja primenjuje se i na decu i na odrasle. Ova karijera svakako zahteva da budete sertifikovani terapeut sa poznanjem različitih oblika invaliditeta, a takođe treba da budete dobri sa konjima. Hipoterapija se može koristiti za poboljšanje rekreacije, socijalizacije i interakcije sa drugima. Zarada? Čak 24 evra po satu!

Aromatičar (flavorist) nije "čudno", ali jeste sve ređe zanimanje. Posao mu je da stvara prirodne i veštačke arome. Mora da poseduje opsežno znanje o esencijalnim uljima, botaničkim ekstraktima, aromama ukusa i esencijama, kao i doktorat iz oblasti (bio)hemije. Satnica vredi od 14 do 29 evra.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>