• 0

Dali ste otkaz ali ste se predomislili? Kako možete da povučete odluku?

Poslodavac uvek mora da dobije obaveštenje o otkazu u pisanom obliku

  • 0
Otkaz, kancelarija, biznis Foto: Shutterstock

Gotovo su svakodnevne situacije da neko odluči da da otkaz, ali dešava se i da se potom predomisli i zažali što je to uradio. U tom slučaju, povlačenje samog otkaza nije toliko jednostavno, bar ne za osobe koje rade u Nemačkoj. Naime, to neće moći da urade bez saglasnosti poslodavca.

Raskid je jednostrana izjava o nameri, dolazi od radnika i ne mora biti usklađena sa šefom. Odnosno, ako radnik donese ili pošalje poslodavcu pismo o otkazu, ono se ne može jednostavno ignorisati ili opozvati kako bi se učinilo nevažećim. Istovremeno, i kada poslodavac otpusti radnika, ipak postoje izuzeci.

Otkaz u Nemačkoj može da se ospori ako je pogrešan sadržaj raskida ili ako ste pretpostavljali da je došlo do drugačije situacije, ali tačno pravno tumačenje složeno je i kontroverzno.

Trebalo bi razgovarati s poslodavcem i uveriti ga da želite da ostanete na svom radnom mestu te bi u tom slučaju povlačenje otkaza bilo poželjno s obe strane.

Poslodavac uvek mora da dobije valjano obaveštenje o otkazu u pisanom obliku, odnosno otkazan radni odnos e-poštom ili telefonom ne važi. U tom slučaju potrebno je razgovarati s poslodavcem da želite da zadržite posao.

Važno je objasniti kako je došlo do otkaza i kako želite da izbegnete buduće situacije. Ako se vaš poslodavac slaže, trebalo bi zajednički pismeno da izjavite da je informacija o otkazu povučena. Na taj način obe strane mogu da budu sigurne da će se prestanak smatrati ništavim.

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>