• 0

Pre daju otkaz nego što se odriču rada od kuće: Ova dva razloga su ključna i nemaju veze sa šefom

Samo oko 28% američkih kancelarijskih radnika - vratilo se u svoj radni prostor, budući da su mnogi poslodavci i dalje popustljivi

  • 0
rad od kuće

Foto: Freepik

Nakon više od godinu dana rada od kuće treba se vratiti na posao, što mnogima teško pada. Rad od kuće doneo im je brojne prednosti, a pre svega - fleksibilnost i uštedu vremena i novca.

Sada kada šefovi ponovo "vrbuju" zaposlene da se vrate u kancelariju, gomilaju se pozivi za sastanke, treba stići do posla, a pre toga ostaviti decu u vrtiću ili školi - te se sada sve komplikuje. S jedne strane, mnoge mame su se žalile kako im je teško da rade od kuće, dok moraju da brinu o deci, ali neke druge, izgleda, ipak nisu spremne za stari režim rada.

Gugl, Fejsbuk, Tviter Ford ili Sitigrup su kompanije koje su obećale veću fleksibilnost, mada su mnogi izvršni direktori javno istakli važnost boravka u kancelarijama. Neki su upozoravali na opasnosti od rada na daljinu, rekavši da on umanjuje saradnju i kulturu preduzeća.

Takvog stava su u investicionoj banci "JPMorgan Chase", pri čemu je Džejmi Dajmon na nedavnoj konferenciji rekao da to ne funkcioniše "za one koji žele da guraju", odnosno da napreduju. Ali, zaposleni u globalu nisu tako sigurni u tu priču.

Posebno imajući u vidu da je 2020. godina dokazala da se mnogo toga može efikasno uraditi sa bilo koje udaljene tačke, bez potrebe da se pravi svakodnevna gužva u saobraćaju i na auto-putevima. Neki ljudi su se preselili. Drugi su dugoročno zabrinuti zbog korone i još neodlučni oko vakcine, a odbija ih i potreba šefova da povrate "kontrolu nad svojim poslušnicima", kako to pojedini objašnjavaju.

Samo oko 28% američkih kancelarijskih radnika - vratilo se u svoj radni prostor, budući da su mnogi poslodavci i dalje popustljivi. Majsko istraživanje, sprovedeno na 1.000 odraslih Amerikanaca, pokazalo je da bi 39% razmislilo o otkazu - ako njihovi šefovi ne bi bili ležerni u pogledu rada na daljinu.

Takođe, tu se ispoljila i razlika među generacijama. Kod milenijalaca i generacije Z ta cifra je iznosila 49 odsto. Prema "FlexJobs" istraživanju iz aprila, u kom je bilo uključeno 2.100 ljudi, više od trećine ispitanika reklo je da uštedi najmanje 5.000 dolara godišnje radeći na daljinu.

Ušteda troškova i izostanak putovanja do posla ostaju glavne prednosti rada na daljinu.

Video: Ovako se u 2 klika prijavljuje za 3000 dinara od vakcine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>