• 0

3 znaka da ne možete sebi da priuštite da date otkaz (još)

Ukoliko ne živite u skladu sa svojim mogućnostima, niste spremni da odete

  • 0
Traženje posla otkaz posao biznis

Foto: Shutterstock

Ako želite da napustite posao, moraćete da budete finansijski pripremljeni. Postoje tri smernice koje vam mogu ukazati na to, a poruka je da ako ne živite u skladu sa svojim mogućnostima, niste spremni da odete. Još.

Otkaz na poslu mogao bi da otvori nove mogućnosti, ali to se neće dogoditi bez nekih finansijskih žrtava. Odričete se stabilnog prihoda i potencijalno imate koristi i morate biti dobro pripremljeni za te promene pre nego što predate obaveštenje.

Evo tri očigledna znaka da niste finansijski spremni da napustite posao.

1. Nemate fond za hitne slučajeve

Ako nemate fond za hitne slučajeve, ili što volimo da ga zovemo fond za "crne dane" niste spremni da napustite posao. Hitni fond je vrsta štednje koja podrazumeva pokriće za troškove od tri do šest meseci. Trebalo bi da imate svoj hitni fond u kešu, na štednom računu sa visokim prinosom, kako bi uvek bio lako dostupan.

Sredstva za hitne slučajeve mogu vam pomoći da ostanete na površini ako ne možete da nađete posao ili ako treba da odmorite pre nego što započnete novu ulogu. Fond za hitne slučajeve mora da ima svako ko razmišlja o napuštanju posla. Ušteda što je više moguće može vam pomoći da se osećate sigurnije i spremnije za tranziciju.

2. Ne znate gde vaš novac odlazi svakog meseca

Bez obzira da li želite da se ranije penzionišete, ostavite posao sa punim radnim vremenom za honorarni rad ili jednostavno odvojite malo vremena pre nego što nađete novi posao, moraćete biti sigurni da dobro razumete kuda odlazi vaš novac.

Jedan od načina da to pratite je da započnete da pratite svoju potrošnju i napravite budžet. Održavanje budžeta biće neophodno za svakoga ko želi da napusti posao. Morate znati tačno gde ide vaš novac da biste znali koliko novca treba da imate kako biste sastavili kraj s krajem svakog meseca i da biste mogli da dopunite svoj hitni fond.

Napravite listu svojih troškova i potrošnje i shvatite koji su troškovi neophodni. Tada možete početi da vidite koliko viška trošite svakog meseca, gde biste mogli da smanjite u hitnim slučajevima i kuda ide vaš novac.

3. Živite iznad svojih mogućnosti

Ako neprestano preuzimate dug na kreditnoj kartici da biste preživeli i ne možete da priuštite štednju za svoje dugoročne ciljeve poput penzije, možda živite "skuplje" od svojih mogućnosti.

Morate da živite u granicama ili ispod svojih mogućnosti - tako ćete imati prsistupačan život u odnosu na prihode - da biste ostali u okviru svog budžeta i napustili posao. Pre nego što napustite posao, proverite svoj budžet i uverite se da ćete i dalje moći da priuštite svoj životni stil bez tog prihoda.

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari