• 0
 ≫ 

Kako je Rijanin brend uspeo da transformiše celu industriju? Ključni razlog zašto je pretekao druge

 ≫ 

Prethodnih decenija industrija lepote se "ozbiljno" potrudila da zaradi enormne količine novca promovišući aktuelne trendove i standarde, ali sada je došlo vreme da se te norme preispitaju...

  • 0
Rijana Foto: Profimedia/Backgrid UK

Egzotična pevačica sa Barbadosa, Rijana, već duže vreme je "u senci" kada je reč o muzičkom angažmanu, ali se zato intenzivno posvećuje svom kozmetičkom biznisu, a to je Fenty Beauty.

Veliki brendovi šminke proveli su prošli vek projektujući ono što smatraju standardom lepote. Ali, sada nove generacije zahtevaju promene, posebno u eri društvenih mreža, a poznate ličnoste se ne libe da uđu u taj svet. Nedavno je i Dženifer Aniston lansirala svoj brend za negu kose, pod imenom LolaVie.

Prethodnih decenija industrija lepote se "ozbiljno" potrudila da zaradi enormne količine novca promovišući aktuelne trendove i standarde, a brendovi koji se bave mejkapom (eng. makeup) - potrošili su milijarde i milijarde dolara kako bi društvu predočili šta to oni smatraju idealom.

Međutim, kako piše Blumberg, mnogi od tih standarda nisu dovoljno (ili nikako) uključivali ljude tamnije boje kože, kao što su Afroamerikanci, čiji se glas sve jače čuje u SAD, ali i širom sveta. Uglavnom ih nije bilo u TV reklamama, na bilbordima ili u magazinima, osim ponekog modela kao što je čuvena Naomi Kembel.

S druge strane, sama šminka je uglavnom bila prilagođena beloj rasi, odnosno ženama svetlije puti. To se konkretno videlo kroz limitiranu ponudu pudera. Ali sada, prema pisanju Blumberga, Rijanina kozmetika Fenty Beauty sve odlučnije "drma" industriju, pre svega, nudeći bezbroj nijansi pudera.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by FENTY BEAUTY BY RIHANNA (@fentybeauty)

Ova kompanija svakako da nije jedina koja pomera granice, a američka agencija postavlja i retoričko pitanje: Može li prodor ovakvih brendova, odnosno sve veća potražnja mladih za njima - da "isforsira" industriju da postane više inkluzivna i da promoviše tzv. pozitivnu predstavu o telu (eng. body positivity)?

Dalje se napominje da Fenty Beauty trenutno vredi čak 4 milijarde dolara i da definitivno menja industriju lepote. Šta se tačno promenilo?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by FENTY BEAUTY BY RIHANNA (@fentybeauty)

Poslednjih godina (decenija) industrija je promovisala ideal lepote, na primer, kroz savršenu, čistu kožu i reklame su se bazirale na tome. Ali, prema mišljenju marketinških magova, mlađe generacije odbacuju te ideale: žele realistične fotografije, bez fotošopa. Takođe, ne žele "kreme koje obećavaju čuda".

Fenty Beauty na neki način "negira" sve napore multinacionalnih brendova, iz prethodnih godina, pritom slaveći lepotu - ali na drugačiji način. Oni koji se ubuduće ne prilagode novom, inkluzivnijem trendu - ostaće u zapećku.

Video: Stavlja se ispod gel laka, ima pristup internetu, a podatke sam menjaš: Manikir sa mikročipom

Video: Ove Rijanine snimke muškarci gledaju iznova i iznova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>