• 0

Znate li koliko sekundi regruter potroši gledajući vaš CV? Budite mudri, ne pravite ove greške

Otkako je krenula pandemija, zahtevi poslodavaca su se prilično promenili, te sada više nego pre cene neke veštine

  • 0
cv

Foto: Freepik

Ako mislite da je dovoljno samo da aplicirate za posao i pojavite se na razgovoru - varate se, tu se priča ne završava, već tek počinje.

Regruteri, naime, nemaju mnogo vremena i strpljenja da se udubljuju u svaku radnu biografiju koja im stigne. Prosečan regruter potroši svega 7,4 sekunde skenirajući neki rezime, te bi stoga bilo pametno da koristite ove strategije ako želite da se istaknete.

Pokažite fleksibilnost

 

Prilagodljivost i fleksibilnost su vrhunske veštine za koje poslodavci smatraju da imaju veći značaj otkako je krenula pandemija, pokazalo je istraživanje "TopResume" iz oktobra 2020, sprovedeno na 334 profesionalca za zapošljavanje. Kritičko razmišljanje i rešavanje problema, komunikacija, saradnja i timski rad su takođe važni za poslodavce ovih dana.

Jasno i sadržajno

 

Vaš CV treba da ispriča jasnu priču o tome zašto vas vaše iskustvo i veštine kvalifikuju za poziciju za koju se prijavljujete, piše CNBC. Stoga, "TopResume" preporučuje hibridni format rezimea koji nije u potpunosti hronološki. Umesto toga, gornja trećina radne biografije bi poslodavcima trebalo da pruži brzi pogled na to zašto ima smisla razgovarati sa vama. Trebalo bi da sadrži vaše kontakt informacije, zvanje, stručni sažetak i oblast koju poznajete. Potom objasnite svoje radno iskustvo.

Pokažite svoj uticaj

 

Regruteri žele da vide uticaj koji ste napravili na svom trenutnom ili prethodnom poslu. Recimo, istaknite u CV-ju koliko je projekat na kojem ste radili povećao prihod kompanije ili uštedeo novac kompaniji.

Kancelarija, posao, zaposleni, korona mere

Foto: Shutterstock, Pixabay

Format je važan

 

Kao što je rečeno, prosečan regruter provede 7,4 sekunde skenirajući radnu biografiju pre nego što odluči da li da je pažljivije pogleda, pokazala je studija "Ladders" iz 2018. "Kada imate tako malo vremena da privučete pažnju regrutera i usredsredite se na svoju prijavu, želite da budete sigurni da im je lako da skeniraju i razumeju vašu priču o karijeri", kaže jedan stručnjak iz ove oblasti za CNBC.

Ne zaboravite propratno pismo

 

Kada je "TopResume" pitao menadžere za zapošljavanje da li je veća verovatnoća da će čitati propratna pisma sada nego pre pandemije, 48% je odgovorilo da. "Neće naškoditi vašem apliciranju ako uključite i pismo u ceo proces, ali biste mogli da ugrozite svoje šanse za fidbek ako to ne učinite", navodi stručnjak. Ali, propratno pismo ne treba da bude generičko, već autentično, prilagođeno datom poslu.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>