• 0

Da li je ovo trenutno najomraženiji posao? Podižu plate, a radnike ne nalaze 10 meseci

Tokom pandemije, poslodavci su se borili da zadrže radnike plaćene po satu, a pomoćnici menadžera su radili zadatke i van svojih osnovnih poslova

  • 0
kuhinja u restoranu Foto: Freepik

U hijerarhiji poslova koje je teško ispuniti, pomoćnik menadžera je na vrhu.

Ova pozicija, koja se dugo smatrala nezahvalnom, ali neophodnom "odskočnom daskom" za bolje plaćene menadžerske poslove u industrijama kao što su maloprodaja i ugostiteljstvo - izgubila je još više na svom statusu tokom pandemije.

To otežava restoranima i drugim objektima da popune radna mesta, u trenutku kada je nedostatak radne snage već primetan i komplikuje američki ekonomski oporavak od krize, pišeWSJ.

Suosnivač "Square Pie Guys" (lanac picerija), Deni  Stoler, kaže da je ovaj posao degradiran, tj. da je osoblje prezaposleno, a premalo plaćeno. On je još u novembru 2020. dao oglas za pomoćnika generalnog direktora, ali da tokom 10 meseci nije primio nijednu prijavu od kvalifikovanog kandidata.

Pritom, u međuvremenu je platu podigao sa 55.000 dolara na 70.000 dolara.

Pre otprilike dva meseca je odustao i modifikovao poziciju, a broj prijava se povećao. Biti pomoćnik menadžera je već godinama u Americi nezahvalna uloga. Dugi sati, slaba nadoknada, pri čemu WSJ dalje ističe da "zaposleni u menadžmentu često ne dobijaju novac za prekovremeni rad".

Tokom pandemije, poslodavci su se borili da zadrže radnike plaćene po satu, a pomoćnici su radili zadatke i van svojih osnovnih poslova. Kucali su račune na kasi, prali sudove, asistirali kuvarima.

Na sajtu za traženje posla Indeed.com, udeo svih oglasa za posao koji traže pomoćnike menadžera porastao je za 1,6% od oktobra 2019. do oktobra ove godine. Ali, interesovanje onih koji žele da rade taj posao - palo je za 21% u istom vremenskom periodu.

umor Foto: Preepik/yanalya

To je dovelo do povećanja od 29 odsto u onome što se naziva "neusklađenost talenata", ili "razlika između potražnje poslodavaca za radnicima da popune određene poslove i interesovanja onih koji traže posao na tim pozicijama".

Neki radnici prenose svoja iskustva i kažu da su imali "noćne more o svom poslu", da im je bilo "mučno dok "sede na parkingu i gledaju u zgradu".

WSJ dalje dodaje da je američka ekonomija u novembru otvorila samo 210.000 radnih mesta, što je najmanji mesečni dobitak u godini, jer se poslodavci suočavaju sa stalnim nedostatkom raspoloživih radnika. Stopa nezaposlenosti pala je na 4,2%, a prosečne zarade su porasle 4,8% u odnosu na 2020.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>