• 0

Rad od kuće nije "bajka", ali evo zašto je povratak na posao mnogima još teže pao

Zbog omikrona, mnoge firme odlažu povratak u kancelariju. Druge su, pak, odlučile da je vreme za "živi" kontakt. Koliko to, zapravo, odgovara osoblju?

  • 0
posao, laptop, kućna kancelarija Foto: Freepik

Tokom pandemije je zaživeo masovni rad na daljinu, koji se u prvi mah činio kao "idealan" za mnoge zaposlene, ali se ubrzo ispostavilo da baš i nije tako.

Isplivale su neke mane, zbog kojih je radnicima draže da svaki dan putuju do posla i rade iz kancelarije, nego "u pidžami", u svom domu. Kada se sve sabere, ovo su glavne zamerke zaposlenih, koji rade od kuće:

Ukućani i kućni ljubimci vas mogu ometati u radu, ako su bučni, ili s njima delite mali stambeni prostor. Tokom karantina, posebno su mame bile stavljene pred izazov, da "žongliraju" između posla i brige o deci.

Javlja se osećaj da druženje može biti iscrpljujuće, jer se neki zaposleni suočavaju s tim da ukućani žele da pričaju s njima, iako vide da rade, a dešava se i da prijatelji "nemaju osećaj" pa su u stanju da ćaskaju preko telefona i sat vremena. Mali razgovor se lako može protegnuti na pola sata ili više, piše WSJ.

U članku se konstatuje i da se neki zaposleni pitaju kako su, uopšte, uspevali da ostanu produktivni sve ovo vreme dok su radili od kuće. Takođe, zamerke se odnose i na Zoom sastanke.

U više navrata je dokazano da video pozivi tog tipa, na duže staze, čine zaposlene umornim, te da je interakcija uživo - nezamenljiva. Ali, to ne znači da ni tu nema problema.

Naime, mnogima je povratak na posao pao teže nego što su mislili. Tu je, pre svega, vreme koje gubimo na put do posla, a koji zna da potraje. Osim toga, trošimo više novca ako vozimo auto ili plaćamo karte za prevoz, ali dobar deo prihoda odlazi i na hranu koju kupujemo na poslu.

Ipak, najveća zamerka radnika koji su se posle duže pauze vratili na posao, odnosi se na ometanje od strane kolega. Da, dobro ste pročitali. Radnici su se odvikli od kolektiva, ćaskanja s kolegama, buke, pričanja (posebno telefonom, ako kolega sedi sto do vas).

Video: Kako lečiti simptome i uzroke izgaranja na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>