• 1

Izgaranje na poslu sve češće: Mnogi rade čak više od 60 sati nedeljno

Kako su kompanije povećale upotrebu softvera za saradnju kao što su Slack i Microsoft Teams, tako su zaposleni bivali preplavljeni pingovima i zahtevima za ćaskanje

  • 1
posao, kancelarija Foto: Freepik

U prvih 10 meseci sada već prošle godine američki radnici su dali skoro 39 miliona otkaza, što je najveći broj otkako je počelo vođenje te vrste evidencije, 2000. godine.

Neki žele generalno bolje poslove. Drugi, bolji balans između posla i privatnog života. Treći, pak, hoće potpuni odmor od korporativne gužve. Dve godine nakon pandemije, koja je dovela do toga da milioni rade svoj posao od kuće, mnogi Amerikanci preispituju odnos prema poslu.

Kompanije se bore da spreče zaposlene da odu, pri čemu rukovodioci eksperimentišu sa novim načinima rada, uključujući četvorodnevnu radnu nedelju i asinhrone rasporede koji omogućavaju ljudima da sami odrede svoje radno vreme.

Poslodavci kažu da je izgaranje na poslu, dodatno pogoršano pandemijom, glavni uzrok odlaska radnika. Septembarska anketa koju je sproveo "Conference Board", pokazala je da je više od tri četvrtine od 1.800 američkih radnika navelo zabrinutost kao što su stres i sagorevanje - kao veliki izazov za dobrobit na poslu, u odnosu na 55% koliko ih je to istaklo šest meseci ranije.

Polovina je izjavila da pritisak vezan za radno opterećenje šteti njihovom mentalnom zdravlju.

Nije retko da zaposleni iskuse napade panike, probleme sa spavanjem, lošiju koncentraciju. Hronična prezaposlenost je već bila rasprostranjena i pre pandemije, ali je potom uzela maha.

Jedan od razloga za to je što su poslodavci tokom 2020, pa i 2021, očekivali da radnici budu stalno dostupni i da su već "dovoljno privilegovani jer rade od kuće".

To se odnosi i na milione Amerikanaca, kojima su rasporedi postajali sve neredovniji. U istraživanju iz 2021, 16 odsto američkih radnika reklo je da radi više od 60 sati nedeljno, u odnosu na 12 odsto iz 2011. godine.

majkrosoft, laptop Foto: Unsplash

Kako su kompanije povećale upotrebu softvera za saradnju kao što su Slack i Microsoft Teams, tako su zaposleni bivali preplavljeni pingovima i zahtevima za ćaskanje. Između februara 2020. i februara 2021. vreme provedeno na sastancima timova se više nego udvostručilo i nastavilo da raste, pokazuju podaci Majkrosofta.

Polovina ljudi u timovima odgovara na ćaskanja za pet minuta ili manje, rečeno je iz kompanije, dok je u 2020. godini broj poruka mejlova nakon radnog vremena porastao za 10%. Između februara 2020. i novembra 2021, broj poruka poslatih pomoću Slack-a porastao je 62%.

Video: Počinje podcast sa Anom i Vesnom - Kako si na poslu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    3. januar 2022 | 12:35

    Mi smo radili 59 standardno.Ali ako nesto iskrsne bilo je i vise.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>