• 3

Kuvari, budite na oprezu, stiže jaka konkurencija: Ovaj "stručnjak" drži sve u malom prstu

Robot se zove Sem, a švajcarska firma "Firmenich" koja ga je uvela na tržište, bavi se proučavanjem mirisa i ukusa, još od 1895. godine

  • 3
Kuhinja, kuvar, kuvanje Foto: Tanjug/AP

Biti kuvar je, čini se, danas popularnije nego ikada, a plate u ovom sektoru su sve veće, posebno ako radite o otmenim hotelima i restornima.

Ipak, i uloga kuvara se neprestano menja, pa se tako ovi profesionalci više ne oslanjaju samo na "tradicionalne" namirnice i metode spremanja hrane.

Naime, kako piše BBC, šefovi kuhinja se danas, polako ali sigurno, sve više oslanjaju na veštačku inteligenciju, okrećući se robotima.

To su novi "pomoćnici" u kuhinji, čija je uloga da na osnovu visoke tehnologije doprinese usavršavanju ukusa inovativne hrane, kao što je zamena za meso.

Konstatuje se da globalno tržište zamena za meso, odnosno proizvoda na biljnoj bazi, već sada vredi 25 milijardi dolara, a procena je da će do 2030. biti vredno čak 200 milijardi dolara.

Robot se zove Sem, a švajcarska firma "Firmenich" koja ga je uvela na tržište, bavi se proučavanjem mirisa i ukusa, još od 1895. godine. Sem ujedno pomaže i u kombinovanju velikog broja ukusa za klijente.

Kod ljudi, osećaj ukusa potiče od više receptora koji su pripremljeni da "upozore" naš mozak na prirodu bilo koje moguće hrane na koju naiđemo. Semu nedostaje ovaj osećaj ukusa, ali je obučen na bazi podataka o sastojcima, prikupljenoj u kompaniji tokom proteklih 60 godina.

Koristeći tehniku zvanu mašinsko učenje, robot je prolazio kroz primere kombinacija ukusa i naučio sopstvene definicije, sazrevajući tako u današnjeg robota veštačke inteligencije. "Ukusi su složeniji od parfema", kaže Erik Sarači, zadužen za digitalni sektor u "Firmenich".

Sem je tokom perioda obučavanja morao da razume, na primer, šta je jagoda, pre nego što je pronašao podudaranje između ukusa i biljnih namirnica. Robot je opremljen sa toliko sastojaka da je interno poznat kao "klavir sa 5.000 dirki".

Video: Da li je ovo budućnost vinogradarstva: Guske i magarci eliminišu korov umesto herbicida

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    29. januar 2022 | 15:56

    Jel postoji Robot predsednik, bice bolji sigurno od naseg. Roboti nemaju potrebu da kradu.

  • Lesa

    29. januar 2022 | 19:00

    Robot proucava miris, otislo sve u pm...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>