• 9

Posao u Srbiji za koji se javlja po 2.000 ljudi i to ne zbog plate: Njihove dogodovištine hit su na Instagramu

Na osnovu broja prijavljenih kandidata na raspisanim konkursima Uprave carina vidi se da zarada ne mora uvek biti odlučujući faktor pri odabiru budućeg zanimanja, kažu sagovornici Telegraf Biznisa

  • 9
špedicija, kamioni, kombiji, prevoz robe, kontrola kvaliteta Foto: Shutterstock

Uprava carine je i prošle godine napunila dosta državnog budžeta, a njeni prihodi su u 2021. bili veći za 1,1 milijardu evra ili 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Toliki rast je postignut, pre svega, snažnim insistiranjem na doslednoj primeni zakona i carinskih propisa, ali i uz pomoć carinskih službenika. Zbog toga smo proveravali kako je to danas biti carinik u Srbiji.

Carinici su u ovu godinu ušli sa većim platama, a prosečna isplaćena zarada u Upravi carina za decembar 2021. godine iznosila je 61.635 dinara.

Razlog što je to tako je činjenica da od oko 2700 zaposlenih, gotovo polovina radi u operativi i administraciji sa srednjom stručnom spremom čija prosečna zarada iznosi 46.918 dinara, otkrivaju sagovornici Telegraf Biznisa.

Skok zarada ovog meseca

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu, predviđeno je povećanje zarada od januara 2022. godine za 7%, pa se prva isplata uvećane zarade očekuje u februaru ove godine, odnosno ovog meseca. 

- O tome da se stvari kreću na bolje govori i podatak da je tokom 2021. godine 1449 carinskih službenika nagrađeno napredovanjem u viši platni razred, čime su obuhvaćeni svi službenici koji su za to ispunili uslove iz člana 16. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika - kažu za naš portal u Upravi carine.

Marihuana, novac, dinar Foto: Uprava Carina, Shutterstock

Na osnovu broja prijavljenih kandidata na raspisanim konkursima Uprave carina vidi se da zarada ne mora uvek biti odlučujući faktor pri odabiru budućeg zanimanja.

- Naime, na dva konkursa raspisana tokom 2021. godine za prijem 86 službenika, prijavilo se više od 2.000 kandidata - otkrivaju nam sagovornici.

Pritom je, tokom prethodne godine, elektronskim putem više od 200 građana tražilo informaciju o zaposlenju u Upravi carina, uz dostavljanje motivacionog pisma i radne biografije, što takođe govori o velikoj zainteresovanosti za rad u carinskoj službi.

Carinicima nekada nije lako, putnici se na različite načine dovijaju da preko granice prenesu ono što žele, a švercuje se od deviza, zlata, pa sve do zaštićenih vrsta ptica.

Zbog toga je i Instagram profil Uprave carine, jedan od najzanimljivijih profila.

Video: Nema dobrog posla bez emocionalne veze: Regionalno spajanje je ključno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>