• 5
 ≫ 

U Srbiji je danas 234.000 mladih s lošim statusom na tržištu rada: Kako im pomoći?

 ≫ 

Pokrenut je program koji ima za cilj da im omogući lakše pronalaženje adekvatnog zaposlenja, kao i povezivanje sa potencijalnim poslodavcima

  • 5
Teenage girl studying reading book at home concentrating devojka student učenje studiranje Foto: Shutterstock

U Srbiji je danas čak 234.000 mladih koji su u ovakvom statusu i nezavidnom položaju na tržištu rada, a samim tim i u riziku od dugoročne nezaposlenosti i socijalne isključenosti. Istovremeno, primetan je i deficit radne snage, pogotovo sa završenom srednjom školom.

Sandra Grujičić, pomoćnica ministarke rada ukazuje da postoje programi koji pomažu mladima do 30 godina života da nađu posao, a to su Znanjem do posla, Moja prva plata, i novi program koji je predstavljen.

Reč je o projektu "Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse", sa ciljem da se pomogne mladima, koji nisu ni u sistemu obrazovanja, u radnom odnosu, niti pohađaju neku vrstu obrazovnog kursa - da pronađu adekvatno zaposlenje i povežu se sa potencijalnim poslodavcima.

- Nezaposlenost je jedan od najvećih izazova mladih, kako kod nas tako i u Evropi. Ovaj program je dobar primer kako da neki mladi, bez formalnog obrazovanja i zaposlenja, steknu dodatna znanja - istakao je Goran Gležnić, ispred Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ljubav posao Foto: Shutterstock

"Meke" veštine sve više u fokusu

Na događaju su predstavljeni program i metodologija programa i dosadašnji ostvareni rezultati, kao i radna praksa iz ugla poslodavca, zatim platforma "Biram uspeh", pokrenuta kako bi mladima obezbedila lakši pristup tržištu rada kroz edukaciju.

Kako kaže, NSZ je do sada informisala oko 2.100 mladih o programu, a prihvatilo ga je 635 njih. Kaže da je u proces dvodnevne obuke uključeno 60 savetnika.

Ispred UNICEF-a je govorila Stanislava Vučković koja je napomenula da mladi često nemaju realnu sliku o tome kakav je sistem rada, te da možda, nekada imaju drugačija očekivanja. Ističe da je posebno važno da u današnje vreme steknu tzv. "meke", prenosive veštine.

unicef Foto: Telegraf.rs

- Industrija se razvija brže nego što formalni, obrazovani sistem to može da prati - dodaje.

Prema anketi koju su sproveli, i mladi i poslodavci ovaj program vide kao značajan, ali je problem što mladi uglavnom ne znaju kome da se obrate niti kako da stignu do potencijalnog poslodavca. Ono što ih ponajviše zanima jeste kreativna industrija.

Kako do prijave?

Bisera Gajić iz Gi Grupe je rekla da, budući da dolaze iz sektora biznisa, mogu da prepoznaju šta velike, uspešne kompanije traže - koje kvalitete  kod zaposlenih - i da u tom smislu doprinesu povezivanju mladih i poslodavaca. Kaže da je za sada više od 180 mladih prošlo tri od pet obuka.

Podaci pokazuju da je nivo nezaposlenosti mladih, uzrasta od 15  do 24 godine, na nivou od oko 22%, dok u EU taj procenat iznosi 16,2 odsto.

Ako želite, kao poslodavac, da se prijavite za program, potrebno je da popunite aplikaciju za učešće na platformi www.biramuspeh.com, i da onda odaberete opciju "kreiranje profila poslodavca". Poziv je otvoren do 31. avgusta tekuće godine.

Tačnije, poslodavci iz javnog, privatnog i civilnog sektora bi do 31. avgusta trebalo da zaključe ugovore sa izabranim praktikantima.

O ovoj temi su govorile: Stanislava Vučković, specijalista za razvoj mladih i adolescenata (UNICEF Srbija), Jelena Stojanović, izvršna direktorka Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada NAPOR, Bisera Gajić, direktorka Gi Grupe za Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, Ivana Idei Todorić iz NELT grupe itd.

Takođe, prisutnima su se obratili predstavnici kompanija koje su pružaoci prakse.

Video: Da li karijera može biti neuspešna? Gde grešimo dok je gradimo u Srbiji?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    3. februar 2022 | 16:16

    Nema ovde zivota za mlade… jer su penzioneri i njihov glas na prvom mestu.

  • Faraon

    3. februar 2022 | 16:12

    Moj sin zavrsio Ekologiju dobar prosek zavrsio i master , privatna firma iz Kg ga zvala prosao razgovor sutradan odmah na posao ali malo morgen. Sa trzista rada dolaze i stavljaju veto na njegovo zaposlenje kazu mora covek iz SNSa iz Bg. I sta sada moja mu je preporuka samo bezi sto dalje ovo nije tvoja zemlja, idi i ne okreci se

  • Spomenka

    3. februar 2022 | 21:09

    Sto dalje odavde i ne okrecite se!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>