• 6
 ≫ 

Svaki drugi sezonac u ovoj zemlji je iz Srbije: Nude nove poslove, za neke je plata 2.500€

 ≫ 

Ako i ove godine tražite posao u sezoni, ove informacije vam mogu biti korisne

  • 6
Novac evri, Kotor centar panorama grada Foto: Shutterstock

Crna Gora ostaje jedna od najpoželjnijih destinacija za radnike iz Srbije.

U susret ovogodišnjoj letnjoj sezoni, našim komšijama ponovo nedostaje mnogo radne snage, a u fokusu nisu samo "tipične pozicije". U 2022, ponuda je malo šira.

Naime, prema nekim statistikama, Crna Gora na godišnjem planu ima fluktuaciju od oko 40.000 sezonskih radnika, pri čemu svaki drugi dolazi iz Srbije.

Podsećamo, naši građani su prethodnih sezona masovno odlazili na rad i u Hrvatsku, ali se čini da polako opada interesovanje.

S druge strane, na nivou Crne Gore, najviše ponuda za sezonski posao je u Herceg Novom, Kotoru i Budvi. Ti gradovi su i dalje centri turizma i ugostiteljstva, mada ih sustižu i Bar i Ulcinj.

Ako i ove godine tražite posao u sezoni, ove informacije vam mogu biti korisne: poznavanje engleskog jezika se podrazumeva u uslužnim delatnostima, a poželjno je da znate i ruski. Takođe, većina poslova se odnosi na rad u ugostiteljstvu, te se najpre traže glavni i pomoćni kuvari, konobari, barmeni i hostese.

Više puta smo pisali o tome da je pozicija glavnog kuvara postala jedna od najplaćenijih, i to generalno, tako da negde dostiže nivo od 2.500 evra mesečno - kako u Crnoj Gori, tako i u Hrvatskoj i regionu.

Crna GORA BUDVA TURISTI, turizam, panorama grada, more, letovanje plaža odmor Foto: Tanjug/Newmediateam

Novi poslovi

Ipak, to nisu jedina radna mesta na raspolaganju. Ako ne posedujete navedene veštine, nude se i poslovi za koje vam ne treba neko specijalno predznanje, odnosno iskustvo, a to je rad u objektima brze hrane ili u poslastičarnicama. Pojačano se traže i pica majstori, ali i prodavci sladoleda.

Ugostiteljstvo nije jedina oblast koja cveta u jeku sezone.

Prednjače i poslovi održavanja u hotelima i tu se najviše traže radnici na recepciji, higijeničari, sobari... Međutim, kako se poslednjih godina crnogorsko primorje širi i postaje otmenije, tako se otvaraju i neke nove, "atipične" pozicije.

Primera radi, nude se poslovi koji podrazumevaju rad sa decom u luksuznim rizortima, ili rad na bazenu, zatim, traže se kozmetičari, terapeuti za SPA centre, HR stručnjaci. Jedan od primera je aktuelni rizort One&Only Portonovi.

Video: Platiš 1.000 evra da doručkuješ u đakuziju sa pogledom na Alpe: Dezert u društvu lama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>