• 17

Šta vaši radnici ne vole i zašto daju otkaz, uprkos dobroj plati?

Visoka zarada ne može da reši sve. Zaposlenima je više nego ikada važna atmosfera na poslu, to koliko su poštovani i da li su dobrog mentalnog zdravlja

 • 17
Novac, evri

Foto: Shutterstock

Ako želite da sačuvate radnike, što je posebno sada - usled manjka radne snage - svima cilj, onda bi ovaj tekst mogao biti za vas.

Poslodavci nekada misle da visoka plata "rešava sve", ali se ispostavilo da nije baš tako.

Direktor se ponekad zapitaju zašto im odlaze čak i najbolji radnici, kada "imaju vrhunske uslove, platu iznad proseka, stalni radni odnos, godišnji odmor po planu".

Ovo su neki od razloga

Skloni ste tome da dobro plaćene radnike "zatrpavate" poslom? Dođe trenutak kada oni shvate da visoka plata više nije vredna zdravlja i sagorevanja na poslu, pa zato često odustanu. Forsiranje radnika je uglavnom kontraproduktivno i na duže staze - šteti samom poslodavcu. Istraživanja su pokazala da produktivnost u radu pada ako se radi više od 50 sati nedeljno.

Svaki zaposleni voli da čuje lepu reč, da dobije pohvalu ili nagradu za doprinos firmi, a ako to izostane ili ako radnike previše uzimate "zdravo za gotovo" - vrlo je moguće da će potražiti bolju poslovnu priliku, na drugom mestu. Potrudite se da više vodite računa o svojim zaposlenima.

Bitno je da uvažite privatne obaveze svojih radnika, ali i da ispunjavate data obećanja. Ako se data reč zanemari, radnici stiču utisak da ih ne poštujete i da će teško napredovati na datom radnom mestu. Takođe, imaju poljuljano osećanje vezano za posao i firmu u kojoj rade ako vide kako se promovišu ljudi koji taj vid napredovanja "ne zaslužuju".

Mimo toga, radnici se neretko odluče za otkaz ako su im slabe šanse za unapređenje znanja i veština. To se posebno odnosi na najtalentovaniji kadar, koji teži višim ciljevima, željan učenja, novih izazova i ideja.

Video: Da li se preko mreže LinkedIn zaista nalazi posao u Srbiji i koliko lažno sebe predstavljamo poslodavcima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • R9

  20. februar 2022 | 11:10

  Radnici ne vole dve stvari. Prvo, kad se ponasate prema njima kao da ste ih kupili na pijaci u Veneciji, onoj gde su se prodavali robovi... I drugo, kad vide da se vi enormno bogatite a njima plata ostaje ista...

  43
  1

  Podelite komentar

 • Dejan

  20. februar 2022 | 11:30

  Kad vide da je radnik sposoban i zavrsava posao, oni ga zatrpaju sa jos vise posla i obaveza. Radnik tad pregori, ne moze vise i menja posao.

  34
  0

  Podelite komentar

 • Dzoni

  20. februar 2022 | 11:09

  Aposlutno tacno. Imam dobru platu ,stalni radni odnos , god odmor ali me nadredjeni ne postuju dovoljno ,zatrpavaju poslom i ne vidim da cu ikada napredovati..zato planiram da menjam

  34
  2

  Podelite komentar