• 0
 ≫ 

Osveženje u avio-industriji: Holandskim gigantom će ubuduće upravljati jedna dama

 ≫ 

Marjan Rintel se trenutno nalazi na poziciji generalnog direktora Holandskih železnica (NS), gde radi od novembra 2014. godine

  • 0
Marjan Rintel Marjan Rintel / Foto: KLM

Nadzorni odbor holandske avio-kompanije KLM predlaže Marjan Rintel (54) za mesto novog generalnog direktora. Rintel se trenutno nalazi na poziciji generalnog direktora Holandskih železnica (NS), gde radi od novembra 2014. godine.

Budući da se, širom sveta, na top liderskim pozicijama mahom nalaze muškarci, ovakva vest je, u izvesnom smislu, "osveženje". Inače, sve češće se priča o naporima da se pripadnice lepšeg pola osnaže u svetu biznisa i da dostignu zarade - jednake "muškim".

Pre nego što je došla u Holandske železnice, Marjan Rintel je 15 godina radila na različitim pozicijama u KLM-u i avio-grupi Air France – KLM. Upravni odbor te grupe je odobrio ovu nominaciju, tako da će ova Holanđanka, rođena u Roterdamu, 1. jula tekuće godine zameniti Pitera Elbersa na mestu generalnog direktora KLM-a.

- Oduševljeni smo što će Marjan postati generalni direktor KLM-a. Ona poznaje zaposlene i način rada kompanije i uvereni smo da će sa svojim bogatim menadžerskim iskustvom nastaviti da oblikuje budućnost KLM-a, kao održive i finansijski stabilne avio-kompanije koja je fokusirana na svoje putnike. Smatramo da će Marjan svojim poznavanjem sektora, mrežom poznanstava i iskustvom na polju politike samo ojačati kompaniju - izjavio je predsednik nadzornog odbora Kejs Et Hart, povodom jednoglasne nominacije.

Oglasio se i Ben Smit, generalni direktor avio-grupe Air France-KLM, rekavši da je srećan što može da poželi dobrodošlicu Marjan u tim kompanije. "Siguran sam da će Marjan uspeti da ojača KLM na temeljima vrednosti i načela Air France – KLM grupe", dodao je.

avion Foto: KLM Royal Dutch Airlines

Povodom svoje nominacije, Marjan Rintel je istakla da joj je čast što se vratila u KLM i preuzela vođstvo od Elbersa. "Njegov 30-godišnji rad je impresivan. Pod Piterovim vođstvom, KLM je pronašao svoj put i ja ću nastaviti tim putem. Avio-industrija se nalazi u vremenu velikih i komplikovanih izazova. Smatram da holandske kompanije, kao što su KLM i Holandske železnice, imaju značajnu ulogu u društvenom i ekonomskom aspektu. A ispunjavanje te uloge i uspešno vođenje kompanije - biće moj prioritet od prvog dana", istakla je ova uspešna dama.

Predlog za imenovanje biće podnet na odobrenje akcionarima na vanrednoj skupštini koja je zakazana upravo ovim povodom, a očekuje se i mišljenje od Saveta radnika KLM-a.

Video: Miloš Petrović: 3 lekcije koje bih voleo da sam znao pre nego što sam postao preduzetnik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>