• 0

"20 dana nam niko ne odgovara na oglas": Vapaj za radnicima, a oni odoše preko

Nedostatak radne snage sve je veći problem u Hrvatskoj, a naročito eskalira s dolaskom turističke sezone

  • 0
Konobar, posluzenje, ketering, morski plodovi, more, kelner Foto: Shutterstock

Hrvatska i ove godine, pred letnju sezonu, traži brdo radnika. Ipak, da li ih nalazi?

Hrvoje Bujas iz Udruženja Glas preduzetnika upozorava na sve veće poteškoće s pronalaskom radnika u ugostiteljstvu i građevini.

- Kad smo mi otvarali UGP kafe, jedno dvadesetak dana nam se nije javio doslovno niko. Niko! Jedva smo našli konobara, i to nije iz struke, još je trebalo da ga edukujemo. Naravno da je onda jedno od rešenja uvoz radne snage - kazao je Bujas za Slobodnu Dalmaciju.

Nedostatak radne snage sve je veći problem iz godine u godinu, a naročito eskalira s dolaskom turističke sezone. Taj manjak lani je doveo do toga da neki hoteli nisu ni otvarali vrata u glavnoj sezoni.

Ove godine, prema proceni, u turističkom sektoru Hrvatske nedostajaće između 30 i 35 hiljada radnika.

Uz pad broja stanovnika, sve je manje i radno aktivnih, a dodatni problem je odlazak radnika u inostranstvo. U oglasima se sve češće može uočiti i da se traže radnici bez ikakvog radnog iskustva, a poslovne ponude uključuju smeštaj i hranu, plus relativno pristojnu naknadu za "domaće", prenosi dalje hrvatski medij.

Nemar prema radnicima i uslovi rada vratili su se poslodavcima poput bumeranga. Sada iz zemalja regije, kao i onih udaljenih, poput Indije i Nepala, pristižu mahom nekvalifikovani radnici, dok Hrvati "jure" bolju zaradu - na drugom mestu.

Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>