• 1

7 od 10 radnika doživi ove sindrome: "Lideri moraju dati primer i izlaziti s posla u 17h"

Stručnjaci kažu da je odgovornost poslodavaca da modelira zdravije radne prakse

  • 1
burnout

Foto: shutterstock

Sedam od 10 radnika je iskusilo tzv. sindrom sagorevanja (burnout) ili prevaranta (imposter) u poslednjih godinu dana, a više od dvoje na njih pet (42 odsto) iskusilo je i jedno i drugo, pokazalo je novo istraživanje.

Studija, koja je uključila više od 10.000 radnika u okviru Asana izveštaja o anatomiji rada za 2022. godinu, otkrila je da osnovni uzroci svakog stanja mogu biti povezani, uz najveći rizik da radnici dožive oba.

Istraživanje je takođe naglasilo negativan uticaj koji sagorevanje može da ima na organizaciju, pri čemu 70 odsto tzv. C-suite lidera (direktori na raznim pozicijama) - kaže da izgaranje utiče na njihovu sposobnost da donose odluke.

Pored toga, nalazi su pokazali da svako ko na radnom mestu pati od sagorevanja ima veći rizik od niskog morala (35 procenata); manje je angažovan (30 procenata); pravi više grešaka (27 procenata); i napušta kompaniju (25 procenata).

Stručnjaci apeluju da timovi moraju biti pravilno popunjeni da bi se suprotstavili ovom problemu; kompanije treba da se bolje pozabave ravnotežom između posla i privatnog života. Na zdraviju radnu atmosferu, kažu, utiče i povećanje broja zaposlenih.

- Pored toga, lideri imaju centralnu ulogu i mogu da modeliraju zdravu ravnotežu između posla i privatnog života tako što odlaze u 17h, da pokupe svoju decu, na primer. Međutim, teško je to učiniti u današnje vreme jer niko ne želi da bude viđen kao slabić - kaže kaže Idris Aršad, partner u "St Christopher’s Hospice".

Aršad takođe kaže da zaposleni, rukovodioci i menadžeri timova moraju da rade zajedno kako bi se osiguralo da se kulture prekomernog rada ne šire. Dodaje: "Potrebni su nam linijski menadžeri, da efikasnije upravljaju poslom i učinkom, ali zaposleni takođe mogu biti deo problema i menadžeri zatvaraju oči pred tim. Oni se trude da urade više posla, a mi to shvatimo tek kada su potpuno iscrpljeni".

Međutim, istraživanje je takođe pokazalo da se više od polovine (51 odsto) radnika ne oseća prijatno da razgovara sa svojim menadžerom o sagorevanju.

Kada je reč o tzv. sindromu prevaranta, evo šta on znači: to je psihološki obrazac u kojem čovek sumnja u svoje veštine, talente, postignuća i uopšteno, u sebe, i ima neku vrstu straha da će biti okarakterisan kao prevarant.

Video: Izlazak iz firme jeste izlazak iz braka: Sonja nam otkriva kako da ne izgubimo svoje ja u biznisu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>