• 5

Dobila je otkaz zbog kašnjenja od 3 minuta: Dokle ide loša praksa poslodavaca?

U svom obaveštenju koje se odnosi na otkaz, Starbaks je kao glavne "okidače" naveo kašnjenje i incident s ključem

  • 5
starbucks Foto: shutterstock.com

Kompanija Starbaks se već duže vreme suočava s izazovima, ali nije reč o poslovanju nakon perioda karantina ili prometu, već o pobuni osoblja.

Naime, radnici u otprilike 220 kafeterija širom SAD, glasalo je za sindikalno okupljanje. Doduše, sve se dešava u "nezgodnom" trenutku, jer ekonomija usporava, a kompanija žestoko reaguje na proteste.

BBC ovih dana piše o Džoselin Ćukiljanki (28) koja je u Starbaksu radila kao barista skoro sedam godina, a onda je dobila otkaz prošlog meseca. Mlada žena ističe da joj je posao odgovarao zbog fleksibilnosti koju je imala, tako da je mogla da brine o nećakinji.

Međutim, onda je krenula da okuplja svoje kolege u Njujorku, sa ciljem da se pridruže sindikatu, jer je bila besna na kompaniju zbog odnosa prema bolovanju za vreme pandemije.

Ubrzo nakon ove inicijative, Hoselin kaže da je šef počeo da je kažnjava za prekršaje koji su drugima bili oprošteni, kao što je kašnjenje od svega nekoliko minuta na smenu u 5:30 sati ujutru.

Kada je u julu izgubila ključ od objekta, činilo se da je to bila poslednja kap koja je prelila čašu, iako je odmah rekla svom menadžeru o čemu je reč. Ključ je na kraju pronađen u kafeteriji.

U svom obaveštenju koje se odnosi na otkaz, Starbaks je kao glavne "okidače" naveo kašnjenje i incident s ključem.

Ali Džoselin, koja je radila za Starbaks od 2015, bila šef smene i zarađivala više od 22 dolara na sat, kaže: "To je definitivno bila neka vrsta odmazde. Nikada nisam videla da je neko otpušten zato što kasni manje od pet minuta".

starbucks Foto: shutterstock.com

Sindikalci kažu da je Džoselinin sukob s kompanijom samo jedan u nizu obračuna, na nacionalnom planu, gde je otpušteno više od 75 sindikalnih aktivista, a neke prodavnice su zatvorene jer kompanija, koja se reklamira kao progresivno radno mesto, pokušava da zaustavi radnički pokret.

Starbaks, koji poseduje skoro 9.000 objekata u SAD i daje licence za na hiljade drugih, poriče odmazdu. Kažu da poštuju prava radnika na organizovanje. Ali, nema sumnje da uniju vide kao pretnju.

Ipak, sindikat "Starbucks Workers United" optužio je kompaniju za kršenje zakona o radu, podigavši na desetine tužbi protiv kompanije Nacionalnom odboru za radne odnose (NLRB), vladinoj službi za zaštitu prava radnika. NLRB je podneo 16 sopstvenih žalbi nakon istrage o tvrdnjama i u nekim slučajevima tražio sudske naloge da odmah vrati otpušteno osoblje - što je neobično proaktivan korak, dodaje BBC.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милош

    16. avgust 2022 | 14:30

    Није то ништа! Раднице у трафикама поред пуног радног времена иду из прве смене у другу трафику у пуно радно време а газда им пише само ДВА сата прековремено и то плаћа, жалосно безобразно и на крају проклетство

  • Natasa

    16. avgust 2022 | 18:12

    Bavim se dugo godina HR-om. Nemam problem da promenim firmu i odem gde mi je bolje, kad se to desi bivse kolege me opisuju kao radnika, nekakvog predstavnika sindikata, nekog ko se bori za radnike a ne nekog ko predstavlja poslodavca. Istina je da sve sto radim, kako god to sa strane izgledalo, jeste u interesu poslodavca. Sapucem na uvce direktorima da zaposlenima podizu plate, da ne daju upozorenja za glupost.....jel dobar radnik kosta. Kada vas dobar radnik napusti dolazite u situaciju da za isti novac zaposljavate nekog ko prethodniku mozda u tom trenutku nije ni do kolena, cija obuka kosta, a gde je ono sto ste u prvog investirali, znanje koje nosi drugome....Poslodavci koji toga nisu svesni i koji se za glupost pozdravljaju sa dobrim radnicima sebi kopaju jamu. Sutra svoju glupost duplo placaju.

  • baba smilja iz darosave

    16. avgust 2022 | 14:22

    ako kasnis kasnis bez obzira na 3 minuta li sat vremena zakasnio si.isto tako nemozes da budes malo trudna ili si trudna ili nisi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>