• 5
 ≫ 

Paris je pokrenula biznis pre 4 godine, sada strahuje zbog Maska: Povratak senki ili sloboda govora?

 ≫ 

Biznis Paris Čendler umnogome zavisi od Tvitera

  • 5
Pariss Chandler Foto: Tanjug/AP

Paris Čendler izgradila je zajednicu za crne tehnološke radnike na Tviteru koja je na kraju postala osnova za njenu kompaniju za zapošljavanje.

Pre četiri godine, Paris, koja je inače softverski inženjer, usled osećaja da je u senci u polju u kojem većinski dominiraju belci, tvitovala je:

- Kako izgleda crni Tviter u tehnologiji? Evo, ja ću prva - njen selfi proširio se brzinom svetlosti, a danas ima više od 60.000 pratilaca i svoju kompaniju koja povezuje "crne" tehnološke radnike sa velikim i malim kompanijama.

Ipak, nakon što je Mask kupio Tviter, součava se sa strahom da bi sve moglo da se raspadne ako platforma postane "raj za rasistički i toksični govor" piše Ct Insider.

S obzirom da je veliki deo njenog biznisa baziran na Tviteru, Čendlerova ne vidi dobru alternativu.

- Pre nego što je Ilon preuzeo Tviter, osećala sam se kao da tim radi da učini Tviter sigurnijom platformom i sada nekako nisu tu. Ne znam šta se sada dešava unutra. Izgubila sam nadu u to - rekla je Čendlerova koja je osnovala Black Tech Pipeline.

- I tužna sam i preplašena za Tviter, i za zaposlene, kao i za korisnike - dodaje.

Ona nije usamljen slučaj, kako ove nedoumice pogađaju mnoge koji su se oslanjali na ovu platformu, relativno malu, ali veoma moćnu.

Podsetimo, Mask je preuzeo Tviter prošle nedelje, a u petak je otpustio 50 odsto kompanije, odnosno 3.700 radnika.

Kako prenosi Ct Insider, Mask je navodno i nagovestio svoju nameru da olabavi "zaštitnu ogradu govora mržnje" i da možda dozvoli povratak bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na Tviter, iako je ovaj to odbio.

Međutim, ublažio je tu misao nakon što je dogovor zatvoren, obećavši da će formirati "veće za moderiranje sadržaja" i da neće dozvoliti nikome ko je izbačen sa sajta da se vrati dok ne uspostavi procedure kako da se to učini.

Čendlerova je rekla da može samo da osmatra i sačeka šta će se desiti.

- Lično ću ostati na Tviteru sve dok zaista ne bude razloga da odem. Ne znam šta nosi budućnost, nadam se nekakvom čudu - rekla je ona dodajući:

- Za sada neću nigde.

Video: Probali smo Starlink u Srbiji, Maskov sistem za besplatan internet o kojem trenutno svet bruji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    7. novembar 2022 | 20:12

    nisi zabrinuta za slobodu govora.naravno ni na sankcionisanje i zabranu bilo kakve kritike aktuelne vlasti i demokratske stranke

  • Realista

    7. novembar 2022 | 23:15

    Laprdanje. Naravno da će se bilo kakvo vređanje, pretnje i rasizam sankcionisati jer to nema veze sa slobodom govora. Ovde je reč o nečem drugom.

  • Šone

    8. novembar 2022 | 04:52

    Ona je tipičan liberal koji gradi biznis na BLM pokretu i cenzuri koju su omogućili demokrate i Sorosevci! Po nekoj logici univerzuma njen biznis neće trpeti zbog ukidanja sramne cenzure duboke države. Amen!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>