• 0

"Harizmatični lideri, multitaskeri, nestrpljivi vlastodršci": Da li su Mask i Džobs zaista slični?

Amerikanac je nedavno konačno kupio društvenu mrežu Tviter i od tada je glavna tema svih medija u svetu

  • 0
Ilon Mask i Stiv Džob

Foto: Profimedia/Getty images/JUSTIN SULLIVAN, Tanjug/AP

"Finalizovana kupovina Tvitera, od strane Ilona Maska, podseća me na davnu priču o povratku Stiva Džobsa u posrnuli Epl. Ali prvo…", počinje priču za Blumberg američki novinar i bestseler autor Njujork Tajmsa, Bred Stoun.

Ova nedelja označava početak novog poglavlja u ionako dugačkoj i uvrnutoj sagi Ilon Mask-Tviter, piše Stoun i nastavlja: "U četvrtak, šef kompanije Tesla je posetio Tviterovo sedište u San Francisku noseći umivaonik, a zatim je signalizirao da je spreman da ga metaforički baci na kompaniju. U rasponu od dva dana, puna događaja, završio je akviziciju, otpustio vrh Tvitera i preuzeo vodeće mesto".

Najbogatija osoba na svetu sada poseduje najglasniji megafon na svetu. "Maskov Tviter je, takođe, oštećena imovina koja je prošle godine izgubila 221 milion dolara i čiji broj dnevnih aktivnih korisnika nikada nije prešao 250 miliona", primećuje američki novinar.

Zamršena priča o Masku i Tviteru je, na mnogo načina, bez presedana u istoriji visoke tehnologije.

"Ali mene, aspekti toga, podsećaju na još jednu epsku priču: o Stivu Džobsu, koji se vratio u Epl sredinom 90-ih, nakon što je 1985. godine isključen iz firme čiji je suosnivač."

Baš kao i Tviter danas, Epl je 1990-ih značio mnogo više kulturno i politički nego finansijski. U to vreme, ova tehnološka kompanija je bila praktično razorena od dominacije Majkrosofta, i imala je tek 4,4% udela na tržištu PC računara.

Džobs je, piše Stoun za Blumberg, često govorio da je Epl delilo samo nekoliko meseci od bankrota 1997, pre nego što je Majkrosoft - pokušavajući da spreči neizbežnu antimonopolsku reviziju - pomogao u spasavanju proizvođača ajfona, i to ulaganjem od 150 miliona dolara.

Lideri sa šarmom

Kao i Mask, Džobs je bio harizmatični vođa koji je imao mesijanski pogled na važnost svoje kompanije za svet.

- Šta je Epl, na kraju krajeva? Epl je za ljude koji razmišljaju "izvan okvira", za one koji žele da koriste kompjutere da bi im pomogli da promene svet, da bi im pomogli da stvore stvari koje prave razliku, a ne samo da završe posao - rekao je Džobs za časopis Time davne 1997. godine.

A tu je i Mask od prošle nedelje, koji pokušava da smiri uznemirene oglašivače: "Razlog zbog kojeg sam kupio Tviter je taj što je za budućnost civilizacije važno imati zajednički digitalni gradski trg, gde se može raspravljati o širokom spektru verovanja na zdrav način, bez pribegavanja nasilju".

tviter, elon musk, ilon mask

Foto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podsećamo vas i da je veliki Teslin rival, GM, odlučio da pauzira oglašavanje na Tviteru, dok ne vidi u kom će se pravcu dalje razvijati ta kompanija. Dakle, Mask će morati dodatno da se pomuči da uveri velike igrače kako Tviter ostaje mesto vredno poštovanja.

Mask sada, kao i onda Džobs, važi za ozloglašenog multitaskera, koji rado preuzima dodatnu odgovornost. Svakako, treba istaći razliku da najbogatiji čovek planete ima i svoje dve pređašnje kompanije, a to su Tesla i SpejsIks. Džobs je imao posrnulu softversku kompaniju NeXT, koju je prodao Eplu, ali je takođe ubirao plodove od Pixar-a i uspeha prvog filma ove kompanije - Toy Story.

Obojica su, ističe Bred Stoun, bili nestrpljivi, vlastodršci.

Kada je Džobs preuzeo Epl 1997, rukovodioci su imali slično iskustvo kao bivši izvršni direktor Tvitera, Parag Agraval, i njegove kolege prošle nedelje. Činilo se da Džobs, poput Maska, napreduje i žudi za medijskom pažnjom, čak i kada se protivio negativnom izveštavanju.

Stoun pronalazi još jednu paralelu između dvojice Amerikanaca - nisu bili savršeni očevi.

Stiv Džobe. Stiv Voznijak

Stiv Džobs i Stiv Voznijak '70-ih godina prošlog veka / Printscreen: Twitter/@S_Galimberti

Svakako, dve situacije su i po mnogo čemu drugačije. Džobsov povratak u Epl bio je povratak darežljivog osnivača, koji je ponovo preuzeo kormilo kompanije koju je blisko poznavao. NeXT je postavio temelje za novi Mekintoš operativni sistem, a Džobsov besprekoran ukus i iskustvo sa hardverom doveli su do niza hit uređaja — iMac, iPod, iPhone — koji su zauvek promenili svet tehnologije.

Tviter je, takođe, doživeo "povratak osnivača", kada se Džek Dorsi vratio kao izvršni direktor 2015. godine. S druge strane, Mask poznaje Tviter samo kao jedan od njegovih najvernijih, opsesivnih korisnika.

Dok je Epl klonuo i gubio od najvećeg rivala kada se Džobs vratio, imao je relativno mali dug. Maskova kupovina Tvitera će opustošiti kompaniju za dobrih 13 milijardi dolara, zajedno sa godišnjim isplatama kamata od blizu milijardu dolara.

Ali, najveća od svih razlika je ova:

Džobs se vratio u Epl baš usred prekretnice za PC računare, praćene revolucijom mobilnih telefona. On je suzio ponudu proizvoda i preuzeo smeo rizik. Mask preuzima Tviter u trenutku kada su društveni mediji očigledno prestali da budu biznis koji raste. Meta je to i demonstrirala prošle nedelje, sa sumornom finansijskom projekcijom koja je izbrisala četvrtinu vrednosti akcija.

Mask je pokazao površno razumevanje problema sa kojima se Tviter suočava, ali i društveni mediji uopšte, piše dalje američki autor. Kaže i da je "nemoguće zamisliti da se Džobs upusti u besmislenu provokaciju koju je Mask uradio ovog vikenda, propagirajući smešnu teoriju zavere o napadu na Pola Pelosija".

Još devedesetih, kupci, pa čak i mediji, navijali su da Epl uspe.

- Nisam siguran da je to ovde slučaj. Da budem potpuno iskren, moj idealni scenario u ovom trenutku bi bio potpuno gašenje Tvitera. Opasno je da bude u njegovim rukama - rekao je bivši izvršni direktor Tvitera Stounu prošle nedelje.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>