• 3

Iva i Rajna rade jedan od najtežih poslova: Samo 2% ljudi na svetu ga obavlja

Posebna su naporna leta, s ogromnim brojem letova, te traže veliki angažman i pažnju

  • 3
kontrola leta shutterstock.com

Neke žene maštaju da budu uspešne lekarke, nastavnice, balerine, novinarke, ili šta god drugo vam padne na pamet... Ali, verujemo da je ova profesija mnogima poslednja opcija.

To svakako ne znači ništa negativno, štaviše, za divljenje je.

Dve mlade devojke iz Dalmacije, Iva Jurjević i Rajna Dika Mičić rade kao kontrolori leta. 

Osnovne veštine koje se traže za ovaj posao jesu brzo, jasno i razgovetno komuniciranje, brzo prebacivanje pažnje, primanje i reagovanje na više informacija iz različitih izvora, raspodela fokusa, piše Slobodna Dalmacija.

Ali, ima tu još dosta "zahteva". Poželjno je da kandidati budu odlučne osobe, da mogu da donose brze i tačne odluke, te da pronalaze rešenja u vanrednim situacijama, da imaju sposobnost memorisanja velikog broja podataka, posebno numeričkih, zatim, potreban je osećaj za prostor u tri dimenzije i vremenu, snalaženje s brojevima...

Kandidati, dalje, moraju biti smirene osobe sa tolerancijom na stres u situacijama kada vlada veliki pritisak, da imaju izuzetan vid i sluh...

- O da, stresa uvek ima. Ali dok radiš, kad si na frekvenciji, jednostavno ga ne osećaš. Nisi ga svestan jer smo fokusirani na rešavanje eventualnog problema. U tim radnim trenucima ne razmišljamo da li nas bole glava ili zub, je li vruće, hladno; zadatak ti je da odradiš mirno svoj posao, i da reaguješ pravilno u sekundi. A posle, tek kad dođeš kući, počneš da razmišljaš o nekim situacijama – priča Iva (29), rodom iz Đakova.

Rajna kaže da često ima nepredvidivih situacija.

- I kada sve to što imate pred sobom fino poslažete u savršeni red, i u jednom trenutku pomislite kako je sve dobro, dogodi se neka glupost koja odjednom traži svu vašu pažnju. Naravno da rešavamo i situacije gde moraš doneti odluku u sekundama, jer si fenomenalno dobro obučen za sve moguće i nemoguće situacije, a uvek su tu i kolege sa kojima si u stalnom kontaktu.

Posebna su naporna leta, s ogromnim brojem letova, te traže veliki angažman i pažnju. Zimi je malo lakše, ali to ne znači da se kontrolori tada "uspavaju". Te mesece koriste za dalje obuke i učenja, vežbe, rad na simulatorima, odlazak na antistres-terapije.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abc

    15. novembar 2022 | 10:18

    Pa sta je cudno ako je 2%? Znaci na 100 coveka 2 su kontrolori leta? Pa ni automehanicara nema vise od 2 na 100 coveka.

  • marko

    15. novembar 2022 | 10:40

    Jaka veze samo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>