• 0

"Kolege s kojima inače ne pričam, sada mi prilaze zbog nje": Kako psi menjaju poslovnu kulturu?

Fujitsu testira svoju novu kancelariju za pse do kraja godine, u zgradi u Kavasakiju

  • 0
pas na radnom mestu

Foto: shutterstock.com

Kako je u vašoj firmi, da li je dozvoljeno ili, čak, poželjno dovođenje pasa na posao?

U Japanu je to praksa.

Hime je 11-godišnja crno-žuta šiba inu, koja svaki dan putuje 30 minuta sa svojom vlasnicom, kako bi sa njom potom provela ceo dan na poslu — što uključuje dosta dremanja, grickalica i vremena za igru.

Ona je, ujedno, jedna od desetina pasa koji prate svoje vlasnike na posao, u eksperimentalnoj kancelariji za pse, u okviru IT kompanije Fujitsu Ltd, piše Japan Tajms.

- Jednostavno volim da je gledam kako dobija svu ljubav i pažnju od kolega - rekla je vlasnica od Hime, Majumi Šioda, inače saradnica u odeljenju za korporativne poslove.

Fujitsu testira svoju novu kancelariju za pse do kraja godine, u zgradi u Kavasakiju, kao način da poboljša blagostanje i produktivnost zaposlenih.

Studija iz 2021, objavljena u časopisu Animals, otkrila je da prisustvo pasa u kancelariji dovodi do veće društvene interakcije i razmene među odeljenjima i doprinosi većem blagostanju i zadovoljstvu poslom.

U kancelariji za pse nalazi se tepih otpornan na mrlje, zatim besplatna hrana za pse i igralište u zatvorenom, za sesiju igranja između sastanaka. Prostor za pse se nalazi u ograđenom delu kancelarije, tako da oni sa alergijama - mogu da rade na miru.

Namenski lift služi isključivo za pse na 25. spratu.

- Moji šefovi, ali i kolege u drugim odeljenjima sa kojima inače ne komuniciram, sada dolaze kod Hime i bebećim govorom joj pričaju kako slatka - kaže Šioda i dodaje:

"Kada vidim tu njihovu novu stranu, osećam da mi to daje mogućnost da više komuniciram sa njima. To olakšava rad ovde."

pas, kuče, posao, devojka i ljubimac na poslu

Foto: Shutterstock

Velike američke tehnološke kompanije godinama dozvoljavaju zaposlenima da dovode svoje pse na posao. Amazon ima oko 4.000 pasa - registrovanih u svom sedištu u Sijetlu i visokotehnološki uređen vrt za pse na krovu jedne od svojih zgrada.

Alfabet kaže da su psi sastavni deo njegove kulture i da je izgradio park za pse u svom kampusu Mountain View, pod nazivom The Doogleplex. Salesforce ima zajednički radni prostor koji dozvoljava prisustvo pasa i poznat je kao Puppyforce.

Meta, Lyft i Netflix takođe dozvoljavaju svojim zaposlenima da dovode pse na posao. Fujitsu, osnovan davne 1935. godine, sada preuzima "model" iz Silicijumske doline, dodaje Japan Tajms.

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>