• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šef ih zove nazad na posao, oni ignorišu: Radnici diktiraju uslove, firme nemoćne iz jednog razloga

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su najčešći izgovori zaposlenih o tome zašto ne mogu da se vrate u kancelariju

  • 0
posao, kanc

Foto: shutterstock.com

Istraživanje, sprovedeno među finansijskim radnicima, pokazalo je da neki zaposleni ignorišu naredbu koja se odnosi na povratak na posao.

To je ujedno i najnoviji znak izazova sa kojima se firme suočavaju u podsticanju osoblja da se vrati u kancelariju.

Prema izveštaju koji su sačinili "Žene u bankarstvu i finansijama" i Londonska škola za ekonomiju i političke nauke, a koji je objavljen u ponedeljak, 100 anketiranih radnika odlučno je da prvo "održava" radnu praksu na daljinu.

"Dok mnogi najviši rukovodioci traže od radnika da dolaze u kancelariju određeni broj dana u nedelji, u praksi se to ignoriše", piše dalje u propratnom saopštenju za medije, izveštava Blumberg.

Ali, evo u čemu je dalje stvar: menadžeri su praktično prinuđeni da balansiraju i prave kompromise. Takav pristup pomaže firmama da zadrže različite grupe talenata.

- Očekujem da će oni menadžeri koji zahtevaju od svojih radnika da ispune rigidni raspored od 3, 4 ili 5 dana provedenih u ofisu, izgubiti žene u odnosu na svoje konkurente koji to ne čine - rekla je Ana Lejn, predsednica i glavna izvršna direktorka udruženja "Žene u bankarstvu i finansijama".

Izveštaj je zasnovan na kvalitativnom istraživanju koje je obuhvatilo 100 radnika u kompanijama za finansijske usluge, a muškarci čine 30% anketiranih.

Tim povodom, podsećamo vas i na našu priču o hibridnom radu, tj. o tome koliko on znači zaposlenim mamama u Srbiji, koje pokušavaju da "žongliraju" između radnih obaveza i porodice.

Da li izbegavate povratak u kancelariju iako vam šef to traži?

Glasajte

Tu nije kraj "mukama" poslodavaca

Naime, kako su pozivi upućeni radnicima da se vrate u kancelariju sve glasniji, tako oni traže načine kako da "uhvate krivinu". Naročito u SAD, zaposleni postaju sve dovitljiviji, u potrazi za izgovorima kako da da propuste posao - baš u trenutku kada ih šefovi zovu da se vrate za svoje stolove.

Prema analizi Frank grupe, globalne firme za zapošljavanje, ukupan broj pretraga na Guglu za uverljive razloge "da se izbegne posao" porastao je u poslednje dve godine, premašivši 2 miliona u 2022. U 2018, ta cifra je bila nešto više od 300.000.

Neki od najčešćih razloga (izgovora) zašto radnici ne dolaze na posao jesu: bolest, hitni slučajevi u porodici ili kući, pregled kod lekara i problemi sa automobilom.

Video: Daniel Akerman meri sreću i zadovoljstvo radnika: Ovako će izgledati Balkan u narednih 5 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>