• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi problem za sve poslodavce: Radnici neumorno traže razlog da ne dođu na posao. Ovo su top 3 izgovora

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li vi koristite neki od ovih izgovora?

  • 6
posao, kancelarija Foto: Shutterstock

Kako su pozivi da se vrate u kancelariju sve glasniji, radnici traže načine kako da "uhvate krivinu". Naime, radnici širom sveta, a naročito u SAD pretražuju internet u potrazi za izgovorima kako da da propuste posao - baš u trenutku kada ih šefovi zovu da se vrate za svoje stolove.

Prema analizi Frank grupe, globalne firme za zapošljavanje, ukupan broj pretraga na Guglu za uverljive razloge "da se izbegne posao" porastao je u poslednje dve godine, premašivši 2 miliona u 2022. U 2018. ta cifra je bila nešto više od 300.000. Firma je analizirala saobraćaj za preko 10 najpopularnijih termina za pretragu, uključujući više varijacija „uverljivih izgovora za izostanak s posla“.

Neki od najboljih rezultata? Pokazalo se da su to bolest, hitni slučajevi u porodici ili kući, pregled kod lekara i problemi sa automobilom.

Ovaj porast pretraga dolazi kada rukovodioci izražavaju zabrinutost zbog tihog otakza i slabljenja produktivnosti, i kako se povećavaju zahtevi za povratkom na kancelariju. Radnici u različitim industrijama odbili su da se vrate na puno radno vreme, posebno u velikim gradovima koji iziskuju duže putovanje sa i na posao.

Nedavna analiza Banke federalnih rezervi Njujorka pokazala je da Amerikanci kolektivno štede 60 miliona sati putovanja svakog dana radeći od kuće. Nastavak redovnog putovanja nazad u kancelariju za mnoge znači manje spavanja i manje slobodnog vremena kako bi uravnotežili ostale životne potrebe.

Istovremeno, ovo je period kada se kompanije spremaju za ekonomski pad, a mnoge su usporile ili zamrzle zapošljavanje.

Medicinska sestra, medicinski radnici, doktor i sestra Foto: Shutterstock

Poseban izazov za poslodavce u narednom periodu biće da pronađu ravnotežu između nastojanja da se poveća produktivnost i podrške dobrobiti zaposlenih.

Kompanije širom sveta eksperimentišu sa četvorodnevnim radnim nedeljama kako bi rešile ove probleme. Produktivnost je ostala stabilna ili poboljšana u skoro svim organizacijama u ispitivanju u Velikoj Britaniji, dok je druga studija pokazala da zaposleni dobijaju oko sat vremena sna svake noći sa zgusnutim rasporedom, verovatno zato što im je vreme manje ograničeno.

Predlog da se skrati radno vreme upravo je dat i za Beograd, doduše, zbog uštede energenata.

Da li treba skratiti radno vreme u Beogradu?

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ajao

    31. oktobar 2022 | 21:14

    Zasto ne oisete da poslodavci gledaju samo kako da nam umanje plate a da nas teraju da radim vise nego sto treba? Da agencije za zaposljavanje maltene reketiraju sve koji rade preko njih?

  • Kole 3333333

    1. novembar 2022 | 07:16

    Pa kad radnici vise nisu radnici, vec robovi !!!!!!

  • ...

    31. oktobar 2022 | 22:55

    U drzavnim preduzecima ne rade nista ni ovih pet dana kada treba da rade,samo jos da im skrate radno vreme i da svi gledamo da se zaposlimo na takvom mestu a privatni sektor da se ugasi jer nece postojati nijedan radnik!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>