• 2

Idealno mesto za život i rad: Toplo vreme, super zabava i prosečna plata od 3.755 evra

Proces podnošenja zahteva za vizu D7 obično traje otprilike šest meseci

  • 2
Lisabon Lisbon Panorama

Lisabon, Portugal / Foto: Shutterstock

Ima jedna prelepa svetska zemlja koja nije tako često na "mapi" radnika na daljinu, ali koja sve više dobija na popularnosti. S obzirom na ono što nudi, i ne čudi nas zašto je to tako.

Primera radi, u jednom od najlepših gradova planete - Lisabonu, inače prestonici Portugala, prosečna plata za 2023. godinu iznosi 3.755 evra, što je znatno više od proseka u ostatku zemlje (tek 1.269 evra mesečno).

Doduše, neka medijalna zarada u Lisabonu bi bila 1.416 evra za mesec dana, ali je prednost to što radnici na daljinu mogu da rade za mnogo veće pare, uz fleksibilnije organizovanje vremena, lepo vreme, prirodne lepote i dobru zabavu.

Sve u svemu, Portugal ne pruža "idealne" uslove kao neke druge zemlje, poput Nemačke, Austrije ili skandinavskih država, ali nudi druge benefite zbog kojih privlači sve više stranaca. Recimo, mana zemalja na severu je specifičan mentalitet i klima koja ne pogoduje mnogim Evropljanima, iako su zarade i poslovne mogućnosti dobre.

Sajt nhglobalpartners.com daje detaljniji uvid u zarade u Portugalu, te se ističe inženjerska prosečna plata od 2.410 evra, kao i plata radnika u prodaji od 1.730 evra mesečno.

Inače, krajem novembra smo pisali o tome kako se Amerikanci masovno sele u Portugal, u potrazi za "srećnijim životom". Dakle, u najzapadnijoj tački Evrope trenutno ih je oko 7.000.

Zašto je ova južnoevropska zemlja atraktivna za preseljenje?

"Radite da biste živeli", a ne "živite da biste radili" je mantra koja se prilično ustalila u Portugalu, i stoga je on sve privlačniji brojnim građanima sveta, željnih opuštenijeg dnevnog ritma.

CNN ovih dana piše da "pakovanje kofera i odlazak u Portugal radi života i posla" može biti mnogo bolja prilika nego što mislite.

Ova zemlja je dugo bila jedna od najpristupačnijih opcija u Evropi kada je u pitanju traženje boravišne veze, zahvaljujući programima koji se nude strancima koji nisu državljani EU. A sa novom vizom za privremeni boravak - namenjenom digitalnim nomadima - sve je dodatno olakšano radnicima na daljinu.

Neki Amerikanci koji su već napravili iskorak kažu da traže pristupačniju zdravstvenu negu i utočište - izolovano od nasilja vatrenim oružjem, pored pogodnosti koje Portugal pruža, a to su, između ostalog, sporiji tempo, blage temperature i primamljive opcije za putovanja širom Evropa.

Jedan od načina da živite i radite u ovoj, suncem okupanom zemlji, jeste dobijanje D7 vize, koja mora da se "pretvori" u zahtev za boravak u roku od četiri meseca nakon što je izdata i onog momenta kada stignete u Portugal, a podrazumeva da njeni primaoci provedu 16 meseci od prva 24 meseca u Portugalu, uz neke određene uslove.

digitalni nomad, rad na daljinu, laptop

Foto: Freepik

Proces podnošenja zahteva za vizu D7 obično traje otprilike šest meseci.

Drugi način može biti portugalski program za investicione vize, Zlatna viza, pokrenut 2012. godine, a koji nudi put do prebivalište u zemlji kroz investicije koje se mogu steći neograničenom kupovinom nekretnina u vrednosti većoj od 500.000 evra.

Za ljude koji, zapravo, ne žele da provode mnogo vremena u Portugalu, Zlatna viza zahteva jedino to da primaoci vize provedu sedam do 14 dana u godini boraveći u Portugalu, a istovremeno im nudi pristup beneficijama Nacionalne zdravstvene službe i državljanstvo, posle pet godina.

Ali, ograničenja koja su stupila na snagu 2022. ograničila su lokacije u Portugalu gde se može ulagati u nekretnine, što je neke udaljilo od ideje da se presele tamo.

I poslednja u nizu, viza za privremeni boravak - pokrenuta 30. oktobra 2022, koja se još naziva i "vizom za digitalne nomade", olakšava radnicima na daljinu da se privremeno presele u Portugal. Daje im pravo da ostanu godinu dana u toj zemlji, sve dok mogu da dokažu zaradu od najmanje 2.820 evra mesečno radeći za kompaniju van Portugala.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    7. januar 2023 | 11:39

    Tako je fenomenalano tamo da je Engleska puna Portugalaca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>