• 0

Prelepo ostrvo vas zove da na njemu provedete 10 godina: Specijalna viza za vaš "drugi dom"

Nedavno pokrenuta "viza za drugu domovinu", od strane indonežanske vlade, omogućava bogatim strancima sa najmanje 130.000 dolara na bankovnom računu - da ostanu na ostrvu do 10 godina

  • 0
vila, bali Foto: Pixabay

Rajsko indonežansko ostrvo Bali postaje sve popularnije, ali i otvorenije prema strancima.

Ovom ostrvu je masovnija posećenost sada prekopotrebna, budući da ga je korona prilično "porazila". Podsećamo da je broj međunarodnih dolazaka turista na globalnom nivou smanjen za 76 odsto u 2021. godini.

Ali, Bali opet ima priliku da oživi, i to zahvaljujući trendu digitalnih nomada kojih je sve više u svetu. Naime, u 2022. ova grupa radnika je porasla za neverovatnih 131 odsto u odnosu na 2019. (period pre pandemije), i za 9 procenata u poređenju sa 2021. godinom. Oko 16,9 miliona Amerikanaca za sebe kaže da su digitalni nomadi.

Dakle, ne čudi što mnoge svetske zemlje nastoje da povrate profit od turizma, upravo kroz animiranje radnika na daljinu.

Nedavno pokrenuta "viza za drugu domovinu" (second home visa), od strane indonežanske vlade, omogućava bogatim strancima, profesionalcima, investitorima i penzionerima - sa najmanje 130.000 dolara na bankovnim računima - da ostanu na ostrvu do 10 godina.

To je, navodi CNBC, deo trenda "digitalnih nomada" i dalje ističe kako se novcem može kupiti mnogo toga, počev od hrane, preko auta i luksuznog doma, pa sve do dugoročnog boravka na jednom ovakvom mestu.

Digitalni nomadi su ljudi koji biraju da prihvate alternativniji način života, tako da njihov posao ne zavisi od lokacije, a zahvaljujući tehnologiji - imaju mogućnost da putuju i rade na daljinu odakle god žele.

Od juna 2022. godine, više od 25 zemalja i teritorija izdalo je vize za digitalne nomade, sa ciljem da privuku radnike na daljinu, čiji se broj povećao od početka pandemije.

Indonežanska vlada, međutim, ima malo drugačiji pristup.

Video: Tijana nam otkriva kako graditi karijeru u Beogradu, a kako u Njujorku i šta je human design?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>