• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rade za zvanično "najvredniji svetski brend", a jedva sastavljaju kraj sa krajem

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radnici u Britaniji traže 15 funti po satu

  • 1
Amazon Foto: Adrian Langtry / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ironija ili šta li je, ali ovih dana se opet zahuktava atmosfera u Amazonu, jer su radnici mizerno plaćeni, iako rade za "najvredniji brend na svetu" - barem prema oceni Brand Finance Global 500 za 2023. godinu.

Oko 350 zaposlenih u skladištu američkog internet trgovca, u Koventriju (Velika Britanija), najavilo je štrajkove za 28. februar, 2. mart i, potom, u period od 13. do 17. marta, zahtevajući veće plate, objavio je sindikat GMB.

Amanda Giring iz GMB-a kaže kako spremnost na štrajk pokazuje bes radnika.

- Oni rade za jednu od najbogatijih kompanija na svetu, ali moraju da rade ceo dan kako bi preživeli - naglasila je sindikalka, a prenosi dpa.

Dodala je i da rukovodioci u Amazonu mogu da zaustave štrajk time što će "početi da pregovaraju sa radnicima o odgovarajućem povećanju plata".

Prema izveštavanju dpa, radnici u Britaniji traže 15 funti ili 16,98 evra po satu.

Podseća se i da su članovi sindikata GMB, zaposleni u magacinu Amazona, u januaru organizovali prvi štrajk u Britaniji, a neki od njih su tada rekli kako se "roboti u skladištu tretiraju bolje nego ljudi".

Tada se oglasila i kompanija, rekavši kako u štrajku učestvuje "samo mali deo radne snage", te da su nudili konkurentne plate u rasponu između 10,50 funti (11,89 €) i 11,45 funti (12,96 €) na sat.

Dodaju i da je to povećanje minimalne satnice iz 2018, za 29 odsto.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>