• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radna nedelja od 4 dana je pun pogodak za očeve: Značajno više vremena provode sa svojom decom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Među svim radnicima, i muškim i ženskim, 60% njih je reklo da su bolje mogli da kombinuju svoj posao sa obavezama oko dece

  • 2
porodica, dete, dečak, sin, tata,otac Foto: Shutterstock

Muškarci koji učestvuju u najvećem svetskom projektu četvorodnevne radne nedelje, provodili su mnogo više vremena sa svojom decom, kažu organizatori.

Tokom šest meseci, počevši od juna prošle godine, oko 2.900 radnika u 61 kompaniji u Ujedinjenom Kraljevstvu radilo je 80% svog uobičajenog radnog vremena - za istu platu - ali uz obećanje da će davati svoj maksimum u radu.

To je, piše CNN, najveći broj kompanija koje su ikada učestvovale u takvom istraživanju, prema podacima organizatora 4 DaY Week Global. Oko 1.238 radnika je popunilo konačnu anketu o svom iskustvu, a rezultati su objavljeni u utorak.

Vreme koje su muški radnici proveli čuvajući svoju decu - poraslo je za 27%, a poređenja radi, učesnice su prijavile povećanje od 13% u brizi o deci.

Među svim radnicima, 60% je reklo da su bolje mogli da kombinuju svoj posao sa obavezama oko dece, dok je 62% reklo da je lakše voditi društveni život. Iako su i muškarci i žene imali koristi od novog rasporeda, "iskustvo žena je generalno bolje", kazao je izvršni direktor 4DWG.

- Ovo je slučaj sa [smanjenim] sagorevanjem, zadovoljstvom životom i poslom, mentalnim zdravljem i skraćenim vremenom putovanja na posao - rekao je on.

Prema organizatorima, to je bio "izuzetan uspeh", sa 92% uspeha kod 61 organizacije-učesnice koja je nastavila sa četvorodnevnom nedeljom nakon završetka istraživanja.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    22. februar 2023 | 09:11

    Puste želje.. to nikada nece da zazivi u Srbiji! Minimum 6 dana se nedeljno radi ako ne i svih 7 dana,to je surova realnost pogotovo kod privatnika. Jedan do dva slobodna dana mesecno.

  • Map

    22. februar 2023 | 09:06

    Kakva cetiri dana pa ove nase derikoze gledaju da se radi svih sedam dana pa ako moze po dvanaest sati ili bi izumili i radni osmi dan da ima i to za minimalac ili malo iznad

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>