• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fudbalerkama porasla zarada za 30%, ali i dalje dosta kaskaju za muškim kolegama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prihod od utakmica takođe je porastao na 532.000 funti

  • 2
Arsenal - Manchester Foto: Cameron Smith / Zuma Press / Profimedia

Ženski fudbalski klub Arsenal povećao je plate za skoro 30 odsto, prema najnovijim objavljenim izveštajima.

Međutim, ceo tim i dalje zarađuje znatno manje od pojedinih muških igrača. Ukupna plata za sezonu 2021-22 bila je 4,3 miliona funti, što daje prosečnu cifru od 98.000 funti za igračice i osoblje koje nije na terenu.

FK Arsenal je rekao da želi da "razvija žensku igru na održiv način". Ove cifre, naime, "pokrivaju" sezonu pre nego što je Engleska pobedila Nemačku u finalu EP, napunivši stadion Vembli i podižući žensku igru na nove visine popularnosti.

Ali, ovaj sled samo dodatno odražava nivo interesovanja i uspeha koji su već rasli i pre trijumfa Lavica. Pritisci konkurencije su prethodno primorali timove ženske Super lige da povećaju plate, kako bi privukli i zadržali vrhunske ženske igrače.

Troškovi zarada u Arsenalu, za žene, u iznosu od 4,3 miliona funti - raspoređeni su na 44 igrača i neigrača, u odnosu na 2,6 miliona funti na 35 zaposlenih godinu dana ranije. To je i dalje daleko iza muškog tima, sa ukupnim platama većim od 250 miliona funti, prema izvestio je Delojt.

Pojedinačne plate nisu objavljene, ali se smatra da je defanzivka Engleske i Arsenala, Lija Vilijamson, među onima koji najviše zarađuju u ženskom timu, sa prijavljenom platom od 200.000 funti.

Ovo se poredi sa najbolje plaćenim muškim igračima, napadačem Gabrijelom Hesusom i veznim igračem Tomasom Partejem koji, navodno, dobijaju sličnu sumu svake nedelje - što znači više od 10 miliona funti godišnje.

Ženski i muški igrači, takođe, imaju individualne ugovore sa brendovima kao što su Najki i Adidas, što dodatno povećava njihovu zaradu.

Finale Ženski fudbal Engleska Nemačka Foto: Tanjug/AP

Arsenal je rekao: "Moramo da osiguramo da ulažemo u vrhunske igrače, a to znači da isplaćujemo konkurentne plate – isti principi važe i za naš muški tim".

BBC piše kako je ženski tim Arsenala zabeležio porast prometa od 62%, na 6,9 miliona funti u godini do 31. maja 2022, podstaknut ugovorom o emitovanju od 8 miliona funti godišnje koji su dogovoreni između tri kompanije - WSL, BBC i Sky, 2021. godine.

Prihod od utakmica takođe je porastao na 532.000 funti, sa četiri utakmice održane na stadionu Emirates, uz privlačenje 10.000 i više gledalaca.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>