• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manje otkaza, a zaposleni ne idu na bolovanje: Ovo je rezultat velikog ispitivanja četvorodnevne radne nedelje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prihod preduzeća je ostao isti, uprkos jednom radnom danu manje, a mnogima je čak i porastao

  • 2
Digital marketing, kompjuter, laptop, posao Foto: Shutterstock

Ogromna većina od 61 preduzeća, koja su od juna do decembra sprovodila plan četvorodnevne radne nedelje u Velikoj Britaniji, nastaviće sa ovim mehanizmom jer je većina zaposlenih manje pod stresom i bolje se oseća pošto su im rad i život izbalansiraniji. 

Prema objavljenim rezultatima, do sada najveće probe na svetu u vezi sa kraćom radnom nedeljom, pokazali su da je prihod preduzeća ostao isti, uprkos jednom radnom danu manje, a mnogima je čak i porastao u poređenju sa istih šest meseci godinu dana ranije.

Naučni saradnik sa Univerziteta u Kembridžu, Dejvid Frejn, smatra da bi uspeh ove probe trebalo da motiviše i druga preduzeća da uzmu učešća.

Kakva je statistika?

Nije iznenađujuće da su zaposleni rekli da im je skraćena radna nedelja koristila, da je za 71 odsto opao broj onih koji su rekli da su premoreni od posla, da je 39 odsto manje onih koji su rekli da su pod stresom i da je 48 odsto više onih koji su zadovoljni poslom nego što su bili tokom petodnevne radne nedelje.

Među zaposlenima 60 odsto je reklo da im je tokom četvorodnevne radne nedelje lakše da usklade posao i obaveze kod kuće, a 73 odsto je izjavilo da su više zadovoljni svojim životom uopšte. Takođe, i manje su umorni, više su spavali i mentalno zdravlje im se poboljšalo, pokazuju nalazi.

- Svi su usredsređeni, svi znaju šta rade, svi su svežiji - rekla je Kirsti Vejnrajt, šefica jednog restorana, i objasnila da "na posao dolaze bolje raspoloženi i ne samo da svoje raspoloženje prenose na goste, već i gosti dobijaju bolju uslugu".

Posao otkaz otpuštanje devojka žena kutija Foto-ilustracija: Shutterstock

Smanjen rizik od otkaza

Prihod, u onim preduzećima koji su učestvovali u probi, porastao za 1,4 odsto tokom probe u 23 preduzeća, a 24 su zabeležila porast prihoda veći od 34 odsto u odnosu na isti šestomesečni period godinu dana ranije.

Uz to, u preduzećima koja su učestvovala u istraživanju, verovatnoća da zaposleni daju otkaz je opala za 57 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije, a bolovanja je bilo manje za 65 odsto.

Čak 92 odsto preduzeća koja su isprobala četvorodnevnu radnu nedelju kaže da će tako i dalje raditi, a 30 odsto da su odlučili da je to trajna promena.

Šarlot Lokhart, suosnivačica i generalna direktorka Svetske neprofitne zajednice za četvorodnevnu radnu nedelju, rekla je da"neverovatan uspeh" pilot-programa odražava ranije zaključke istovetnih proba u Irskoj i SAD.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    24. februar 2023 | 12:38

    Sjajni podaci. Neverovatno.

  • Djole

    26. februar 2023 | 10:39

    Sve je ovo lepo ali koja je ovo industrija u pitanju? Sta se tu proizvodi? Jesu li im plate ostale iste kao i pre ili su ih smanjili? I ako su ostale iste kako je to moguće?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>