• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko je kod nas realno uvođenje radne nedelje od 4 dana: Šta kaže zakon?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više puta smo postavili ovo pitanje, ali se čini da još uvek tragamo za pravim odgovorom...

  • 3
posao

Foto: Shutterstock

Od Islanda do Britanije, razni su pokušaji i pilot projekti da se omogući četvorodnevna radna nedelja, koja bi trebalo da doprinese blagostanju i radnika i firme.

Upravo to i jesu rezultati prvog šestomesečnog pilot istraživanja, koje je trajalo od juna do decembra 2022. godine.

Većina od 61 preduzeća koja su učestvovala, nastaviće sa kraćom radnom nedeljom, jer se pokazalo da je većina zaposlenih pod manjim stresom i da su zadovoljniji.

Preciznije – čak 92 odsto kompanija koje su učestvovale u projektu navelo je da će nastaviti sa četvorodnevnom radnom nedeljom, od čega je njih 30 odsto reklo da je reč o trajnoj promeni.

Mogu li se kraćoj radnoj nedelji nadati i radnici u Srbiji? Šta su želje, a šta mogućnosti? Šta kažu poslodavci, a šta predstavnici sindikata? To su ovog jutra na televiziji K1 bila pitanja za Nebojšu Atanackovića iz Unije poslodavaca i Duška Vukovića, potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Prema rečima Duška Vukovića, ova vest je dobra za zaposlene, ali kako kaže, "ne zato što se manje radi, već zato što su ljudi zadovoljniji i produktivniji".

- Radna nedelja u trajanju od četiri dana je dobar balans između radnog i privatnog života. Privatni život nije samo dokolica, već nam je u vreme ubrzanog razvoja tehnologije potrebno i vreme da unapredimo svoje veštine, da podignemo kompetenciju i znanje. Ovo istraživanje je pokazalo da u nekim sektorima možete da za četiri dana napravite proizvod ili pružite uslugu kojom će vaš poslodavac i/ili tržište biti zadovoljni - kazao je Vuković i dodao:

"Mana za zaposlene moglo bi da bude to što bi za manje radnih sati i zarada bila manja, ali smatram da to ne bi trebalo da bude slučaj, jer bi zarada uvek trebalo da zavisi od ukupne usluge ili ukupnog proizvoda".

- Ako uradite za kraće vreme isti posao ili pružite dobru uslugu - zašto bi se smanjivala plata? Da budem malo sarkastičan, s obzirom na visinu zarada u Srbiji, realno je da se radna nedelja skrati na četiri radna dana.

posao, karijera

Foto: Shutterstock

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca rekao je da i trenutni Zakon o radu u Srbiji dozvoljava ovakav dogovor između poslodavaca i zaposlenih.

- Da razjasnimo najpre to da Velika Britanija sigurno nije zakonom definisala radnu nedelju od četiri dana, već je to preporuka. Gledajući naše zakonodavstvo, mi se uklapamo u većinu evropskih država koje propisuju 40 sati rada nedeljno i preporučuje da to bude petodnevna radna nedelja. Ali, zakon ne zabranjuje da radna nedelja traje šest ili četiri dana. Jedino ne sme biti sedam, jer mora postojati jedan dan za odmor. Postoji firma u Srbiji gde zaposleni rade tri i po dana nedeljno,

odnosno, rade svaki drugi dan - kazao je Atanacković.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SM

    6. mart 2023 | 16:13

    Kod nas se radi i nedeljom, a gazde u dve sedmice daju 1 slobodan dan. I ne poštuje se 8-časovno radno vreme. I sve to za minimalac.

  • Naj

    6. mart 2023 | 15:45

    Ne znam sta kaze zakon ali znam sta kaze gazda! 6 radnih dana, minimum 10 sati rada. Prekovremeni sati naravno nisu placeni.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>