• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prosečni radni dan je prošle godine trajao 10 sati i 9 minuta: Šta nam to govori?

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kompanije rade više sa manje radne snage", rekla je potpredsednica laboratorije za produktivnost ActivTrak

  • 1
Rad od kuće

Foto: Pexels

"Radim za slobodan vikend" bila je mantra mnogih zaposlenih, međutim sa porastom otpuštanja, rad tokom subote i nedelje postao je uobičajen u pojedinim sektorima. I to najviše u želji zaposlenih da se fokusiraju na posao, oslobođeni od sastanaka i drugih ometanja tokom radne nedelje.

Prosečan broj radnih sati tokom dana vikenda, prošle godine je porastao sa 5 na 6,6 odsto, prema ActivTrak-u, koji je analizirao skoro 175 miliona sati rada kod 134.260 anonimnih korisnika svog softvera za upravljanje produktivnošću širom sveta piše Bloomberg.

Tehnološke i medijske industrije zabeležile su porast od 25 odsto više radnih sati u 2022. godini u poređenju sa godinom ranije.

- Kompanije rade više sa manje radne snage, tako da tamo gde vidite povećanje u radu vikendom, to je u industrijama koje se smanjuju - rekla je Gabriela Mauč, potpredsednica laboratorije za produktivnost ActivTrak.

- Kako ljudi postaju ugodniji sa fleksibilnošću, prihvatljivo je da se odjavite u 15 časova u petak i da se bavite poslom tokom vikenda - dodaje.

Ne čudi što su upravo tehnološki radnici bili jedni od onih kioji su povećali svoje radno vreme vikendom za skoro dvocifreni procenat u odnosu na period pre pandemije, s obzirom da je do sada otpušteno više od 122.000 radnika u tehnološkim firmama prema podacima Laioffs.fii.

Podsetimo, Mask je rekao da bi zaposleni trebalo da prihvate "hardcore" kulturu poslovanja ili u suprotnom da napuste kompaniju.

Isti porast rada tokom vikenda beleže i zaposleni u medijskim kućama, kao i oni koji rade sa robom široke potrošnje.

S druge strane, zaposleni u sektorima poput energetike, ugostiteljstva i zdravstvene zaštite zabeležili su pad rada tokom vikenda.

Izveštaj ActivTrack-a takođe pokazuje da je prosečan radni dan tokom prošle godine trajao 10 sati i devet minuta, dok su zaposleni bili produktivniji i fokusiraniji u prvoj polovini godine, a utorak je bio najproduktivniji dan.

- Svaka kultura je drugačija. U jednoj organizaciji, sedam sati rada bi moglo biti prikladno, ali u drugim je 12 - zaključila je Maučova.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    7. mart 2023 | 20:36

    To znaci da smo sve veci robovi kapitalistickog vremena...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>