• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Talas otpuštanja u SAD "prodrmao" i srpsku IT industriju: Zaposleni strahuju za posao

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanije koje imaju svoj proizvod, trenutno su u stabilnijoj poziciji

  • 0
Marketing prodaja reklame reklama bilbord mobilni laptop posao od kuće online Foto: Shutterstock

Veliki broj zaposlenih u IT industriji u Srbiji strahuje od otpuštanja, a pogotovo u autsorsing centrima, s obzirom da su najveće tehnološke kompanije poput Gugla, Amazona i Majkrosofta krajem 2022. i početkom 2023. najavile masovna otpuštanja, zbog čega je opala potražnja za IT stručnjacima.

Upravo to pitanje smo postavili poslednjih dana januara, i izgleda da se ono obistinilo.

Zaposleni u IT firmama u Srbiji smatraju da njihove pozicije trenutno nisu stabilne i da je zbog toga došlo do većeg konkurisanja na oglasima za posao, rekao je Marko Vučetić sa portala za zapošljavanje "Hello World".

Ipak, kompanije koje imaju svoj proizvod, trenutno su u stabilnijoj poziciji u odnosu na one koje zavise od globlanih projekata.

Naime, značajan broj zaposlenih u IT kompanijama u Srbiji objavljuje na društvenim mrežama da mnoge tehnološke kompanije u kojima rade najavljuju otpuštanja, izveštava Tanjug.

Među kompanijama koje su već otpustile pojedine zaposlene našle su se prvenstveno strane kompanije koje imaju svoje razvojne i autsorsing centre u Srbiji.

Ponuda poslova u Srbiji u poslednjem kvartalu opala je u odnosu na početak godine, kada je broj oglasa za posao na startu 2023. bio porastao za 27 odsto.

- Na globalnom nivou, početkom godine je bilo više od 100.000 otupštenih radniku iz ovih kompanija, ali u Srbiji je dobro da još uvek nije bilo takvih masovnih otpuštanja - rekao je Vučetić.

Dodaje da su neka radna mesta trenutno nestabilna zbog toga što mnogi poslovi zavise od globalnih projekata. Broj konkurisanja na oglasima za posao u decembru 2022. bio je 6.749, u odnosu na 5.229 iz decembra 2021.

Video: Vladimir Kovač: Moje najveće lekcije od prepoznatljivog brenda do Digitalk-a

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>