• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova žena je izmislila potpuno novi segment industrije: Uskoro će vredeti bilion dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Termin "FemTech" nastao je 2016. godine

  • 0
Ida Tin

Foto: Steve Jennings / Getty images / Profimedia

Ida Tin želela je da studira umetnost, međutim jedno pogrešno skretanje dovelo ju je do slobodnog mesta na poslovnom kursu, a godinama kasnije i do pionira u industriji, koja bi do 2027. godine mogla da vredi više od bilion dolara piše Cnbc.

- Bukvalno sam se izgubila u hodnicima i završila sam u nekoj kancelariji gde su čekali kandidata da obavi intervju za poslovni kurs - ispričala je ona svoj početak.

Prvobitno je osnovala kompaniju za nakit, zatim za putovanja motociklima, da bi 2012. bila njena zlatna godina i tada osniva "Clue", aplikaciju za menstrualno zdravlje koja ima 11 miliona aktivnih korisnika mesečno.

Ida je tada uvidela da nema mnogo zajednica oko ženskih zdravstvenih usluga i proizvoda, uprkos tome što sve više njih dolazi na tržište. Tako je 2016. godine nastao "FemTech".

Ovaj termin pokriva sve vrste tehnologija i inovacija dizajniranih da se bave zdravstvenim problemima koji isključivo ili neproporcionalno utiču na zdravlje žena, od aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa i proizvoda za seksualno zdravlje, do kardiovaskularnih medicinskih uređaja i terapija mentalnog zdravlja.

- To je nekako premostilo jaz i među muškarcima, što je bilo važno, i dalje je važno, jer su mnogi investitori, muškarci - rekla je Ida.

Industrija FemTech će vredeti procenjenih 1,186 biliona dolara do 2027. godine, prema prognozama neprofitne organizacije FemTech fokus.

- Moramo mnogo da se dokažemo tokom ovog puta. Prikupili smo mnogo novca i znate, dobro smo prošli. Ali mislim da smo sve vreme bili nedovoljno finansirani, iskreno - dodaje.

Prema agenciji za predviđanje trendova Ultra Violet Futures, više od 80% FemTech startapa ima ženu za osnivača, a naširoko je dokumentovano da kompanije koje su osnovale žene prikupljaju manje sredstava.

Prema podacima PitchBook-a za februar 2022. godine, kompanije koje su osnovale žene dobile su samo 2% ukupnog kapitala uloženog u startape podržane poduhvatima u SAD.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>