• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radnici SVB-a dobili bonuse svega nekoliko sati pre zatvaranja banke

Vreme čitanja: oko 1 min.

FDIC je saopštio da će se glavna kancelarija i svih 17 filijala SVB-a, koje se nalaze u Kaliforniji i Masačusetsu, ponovo otvoriti u ponedeljak

  • 0
Banka inflacija USA SAD Foto: Tanjug/AP

Američka Federalna korporacija za osiguranje depozita (eng. Federal Deposit Insurance Corporation) ponudila je zaposlenima u banci Silicijumske doline, koja je pre nekoliko dana proglasila bankrot, 45 dana zaposlenja i 1,5 puta veću platu, navodi se u izveštajima.

Zvaničnik FDIC-a nije iznosio detalje za CNN, ali je rekao da je to "standardna praksa i jedan od prvih koraka koje nezavisna vladina agencija preduzima", nakon što je imenovana za primaoca.

Američki radnici su, takođe, dobili svoje godišnje bonuse u petak, samo nekoliko sati pre nego što je FDIC preuzeo propalu banku. Ističe se da je slom SVB-a doveo do drugog najvećeg propasti jedne finansijske institucije u istoriji SAD.

Kalifornijski regulatori su zatvorili tehnološkog zajmodavca i stavili ga pod kontrolu FDIC-a, koji se sada navodi kao stečajni upravnik. To obično znači da će likvidirati imovinu banke da bi vratio svoje klijente, uključujući štediše i poverioce.

Zaposlenima - koji nisu esencijalni i vezani za filijale - rečeno je da nastave da rade na daljinu, preneo je Rojters. Inače, banka je na kraju 2022. imala više od 8.500 zaposlenih.

FDIC je saopštio da će se glavna kancelarija i svih 17 filijala SVB-a, koje se nalaze u Kaliforniji i Masačusetsu, ponovo otvoriti u ponedeljak. Nezavisna vladina agencija koja osigurava bankarske depozite i nadgleda finansijske institucije, saopštila je da će "svi osigurani deponenti imati potpuni pristup svojim osiguranim depozitima najkasnije do ponedeljka ujutru".

Rečeno je i da će neosiguranim štedišama isplatiti predujam dividende "u narednim sedmicama".

Video: Šest meseci posle spajanja NLB i Komercijalne banke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>