• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto zaposleni izbegavaju pauze na radnom mestu, iako su preumorni?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kanadsko istraživanje daje sveobuhvatan prikaz procesa uključenih u odluku o pauzi i uvid u to kako zaposleni i menadžeri mogu efikasnije da ih iskoriste

  • 0
posao, demotivacija

Foto: Shutterstock

Jedno aktuelno istraživanje je otkrilo da oni radnici koji su preopterećeni poslom - uglavnom nastavljaju da rade, uprkos umoru, iako zapravo žele pauzu.

Da, logika nam nalaže da stanemo kada se natovari preveliki obim posla, jer prirodno imamo potrebu da odmorimo, ali, nova studija pokazuje suprotno...

Zaključak je da preopterećenost poslom, zapravo, može obeshrabriti zaposlene da uzimaju pauze, iako se suočavaju sa posledicama umora i stresa.

Naučnici sa Univerziteta Waterloo otkrili su da je jedan od potencijalnih razloga taj što su radnici, možda, osećali pritisak da nastave da rade, kako bi sav posao obavili na vreme.

- Naše istraživanje daje sveobuhvatan prikaz procesa uključenih u odluku o pauzi, i daje uvid u to kako zaposleni i menadžeri mogu efikasnije da iskoriste pauze na poslu, čime bi potencijalno poboljšali i kvalitet svog rada - smatra Džejms Bek, profesor industrijske i organizacione psihologije na tom univerzitetu.

Naučnici su za potrebe studije ispitali 107 zaposlenih o razlozima zašto su uzeli ili nisu uzeli pauzu na poslu.

Zatim su ispitivali još 287 zaposlenih dva puta dnevno, tokom pet dana, i to o njihovom kvalitetu sna, umoru, problemima sa efikasnošću, radnom opterećenju i broju pauza koje uzimaju svaki dan na poslu.

Studija je otkrila da, i pored toga što su prethodna istraživanja pokazala da pauze mogu biti od koristi za dobrobit zaposlenih, oni ih izbegavaju ako smatraju da nadređeni obeshrabruju pauze na radnom mestu.

- Svesni smo da zaposleni, možda, neće uvek moći da uzmu pauzu, ali ako poslodavci mogu da utiču na poboljšanje uslova rada rešavanjem uslova koji ga čine neprijatnim, možda će moći da smanje broj potrebnih pauza - ističe Vinsent Fan, koji je vodeći autor ove studije.

Stručnjaci se, dodaje se, nadaju da će njihova otkrića pomoći većoj dobrobiti zaposlenih i da će buduća istraživanja istražiti šire strukturalne i kontekstualne faktore koji utiču na uzimanje pauza na poslu.

Studija je, inače, objavljena u naučnom časopisu Journal of Business and Psychology.

Video: Kako lečiti simptome i uzroke izgaranja na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari