• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Barista - Moderna profesija za prave ljubitelje vrhunske kafe

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ljubav prema kafi u svakoj šoljici

  • 2
Beanz cafe Foto: Promo/ beanzcafe_serbia

Kafa je napitak koji mnogima predstavlja pravu meru buđenja, a jedna od omiljenih je čuveni espresso. Po pravilu, traje svega dva minuta, pije se u samo jednom gutljaju, pravi se od posebnih vrsta kafe i predstavlja neprocenjivi užitak za sve ljubitelje kafe. S obzirom na to da su ukusi različiti, eksperti za kafu su razvijali espresso kroz vreme, tako da danas možete da uživate u ispijanju kratkog, produženog, sa mlekom ili nekim drugim dodatkom po želji. Ipak, najbolja espresso kafa je ona u koju najpre farmeri, a potom i baristi, unose srce i dušu, zahvaljujući čemu dobija poseban karakter koji ističe njeno jedinstveno poreklo.

David Nisić, espreso specijalista i trener u Strauss akademiji za bariste, kaže da su posvećenost i ljubav prema onome što radite ključni za šoljicu savršenog espressa, i da tome savetuje i buduće bariste koje priprema i obučava.

David Nisić, barista Foto: Promo/ Strauss Adriatic

Kako se postaje barista? U pitanju je zanimanje koje je sve privlačnije i atraktivnije?

Skoro 20 godina, odnosno od 2004. godine, na Strauss akademiji za bariste gradimo tim izvanrednih budućih profesionalca koji svoju pasiju za dobrom kafom prenose dalje, putem intezivnih i sveobuhvatnih treninga, i na nove kolege.

Prvi koraci su da mlade ljude koji žele da rade u kafeterijama motivišemo i zainteresujemo, a potom i edukujemo. To nije jednostavan proces, za njega je potrebno vreme, posvećenost i svakodnevni rad. Ali za onoga ko voli kafu i uživa u njenom pravljenju, to nisu teške lekcije, već kreativan, dinamičan i interesantan posao. Tako priprema kafe postaje zadovoljstvo za svakog dobrog baristu. Posao budućnosti za mlade ljude željne dinamike i svakodnevnog usavršavanja.

Šta je to što prepoznajete kod mladih ljudi koji se obučavaju kod vas na Akademiji?

U svemu što radite u životu, od presudnog značaja je da čovek zaista radi ono što ga istinski ispunjuje. Kada radite ono što volite, potreba za usavršavanjem i nadograđivanjem znanja je konstantna, i to je onaj element koji pravi ključnu razliku kod budućih barista koji prolaze obuke na Strauss Akademiji za bariste.

Živimo u zemlji gde je kultura ispijanja kafe veoma rasprostranjena. Kafa i kafeterije su danas vrlo popularne, ali se ističu one koje uspeju da zadrže kvalitet usluge, napitaka i ponude, a to nije moguće bez kvalitetnog osoblja gde ključnu ulogu imaju baristi. Kafa je strast i dobar barista mora da je poseduje.

Koliko vremena je zaista potrebno da se usavrši tehnika pravljenja kafa i coffee art-a?

To je individualna stvar i zavisi od želje, zalaganja pojedinaca, ali i prirodnog osećaja u rukama. Svako ko voli kafu može da nauči osnove njene pripreme. Ali oni koji žele ozbiljnije da se bave kafom, treba neprestano da istažuju i da, pre svega, imaju svakodnevni kontakt sa kafom. Pored toga, izuzetno je važno gde i od koga uče.

Italijani su svetski stručnjaci za dobru espresso kafu. Oni kažu da je za čitav proces od zrna do šoljice potrebno 5 M: Miskela (blenda), Machina (aparat za kafu), Machina dosadore (mlin), Manutenzione (održavanje) i na kraju najbitnije Mano ili ruka bariste. To je ono što negujemo i kod nas na akedemiji.

Beanz cafe Foto: Promo/ beanzcafe_serbia

Coffee art se pokazala kao najatraktivnija disciplina u profesiji bariste.

Tvoja pozicija je espreso specijalista i trener u Strauss akademiji za bariste. Možeš li da nam približiš koliko truda i usavršavanja je bilo potrebno da dostigneš taj nivo?

Već sam pomenuo da je usavršavanje u radu sa kafom i ljudima koji se bave ovim poslom svakodnevno. O meni i uspesima koje sam postigao u svojoj karijeri govore mnogobrojni baristi koji su prošli moje treninge kao i moje kolege, saradnici, ali i gosti koje sam uvukao u svet kafe i motivisao da na pravi način uživaju u tom čarobnom napitku.

U svojoj dugoj karijeri si radio sa raznim kafama različitog kvaliteta, po čemu se Beanz premium espreso izdvaja od drugih?

Svakodnevno se susrećem sa različitim kafama i veliki sam ljubitelj espresso kafe ali vrlo je važan momenat kako svako od nas ocenjuje i doživljava kvalitet kafe. Svakako fokus mora biti na ukusu.

Upravo takva je BeanZ cafe premium espresso, iza koje svojim imenom i ekspertizom stoje farmeri sa različitih krajeva sveta. Raskošni ukusi i arome, doprinose prepoznatljivosti svakog zrna jedinstvenog porekla, a u svakom zrnu se oseća ljubav koju ti farmeri unose u njeno uzgajanje.

Ono što Beanz dodatno izdvaja jeste stručnost i posvećenost kolega koji se bave proizvodnjom, svežina proizvoda od momenta prženja do konzumacije, kao i kompletna podrška u smislu servisa, treninga i redovnih dodatnih usavršavanja.

Beanz cafe Foto: Promo/ beanzcafe_serbia

Za ove predstojeće prolećne dane da li možeš da nam kažeš recept za savršen koktel od espressa?

Espresso je vrlo zahvalan za pripremanje različitih specijaliteta na bazi kafe, kako hladnih tako i toplih napitaka. Uloga barmena, a tako i bariste jeste da zadovolji ukuse gostiju a za to je bitno da znamo šta gost očekuje od svoje kafe i koji su to ukusi koje on želi. Na osnovu tih informacija on preporučuje kafu ili priprema napitak na osnovu svoje kreativnosti i mogućnosti.

Predlažem Mohito sa kafom. Potrebno je da zdrobite 2 kašike žutog šećera, 3 kriške limuna i 7-8 listića sveže nane. Dodajte drobljeni led, 100 ml BeanZ cafe i 50 ml kisele vode. Dobićete osvežavajući napitak na bazi kafe, rapsodiju ukusa kome limun daje svežinu, žuti šećer prirodnu slatkoću, a dodatak hladno ceđene kafe finu gorčinu, a na kraju i prijatan after taste.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    6. april 2023 | 20:53

    Obozavam espreso kafu. Ali najvise volim da je Sama sameljem u Solis mlinu za kafu. Espreso me najbrze razbudi,a tek Kada je sveze samlevena.. I miris i ukus

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>