• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ludo demoliranje mosta": Ako vam je mrsko na poslu, pogledajte ovaj video - dvaput

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan od najvećih rizika u poslu na građevini je rad na visini, kao i upravljanje potencijalno opasnim mašinama

  • 0
Kran kuka,  inženjer građevina gradilište Foto: Shutterstock

U moru raznoraznih profesija, mnogi uvek misle da su odabrali pogrešnu, te da je njihov posao najgori, najteži, najkomplikovaniji.

Ali, da li ste sigurni?

Kada budete pogledali ovaj video, možda ćete misliti drugačije, naročito ako zadatke obavljate iz udobnosti tople i moderne kancelarije.

Naime, Itemfix je objavio video u kojem je prikazano rušenje mosta uz pomoć krana i bagera, kojim upravlja radnik na građevini.

Video je opisan kao "Ludo demoliranje mosta" ili na engleskom jeziku - Crazy Bridge Demolition, a stvari se dodatno komplikuju ako je vreme loše (kiša, vetar...).

Ako ste se nekada zagledali u visoki građevinski kran, sigurno ste se zapitali šta ga drži u mestu? Po teoriji, kran je fiksiran na samom dnu, sa masivnim betonskim blokovima, i to danima/nedeljama pre početka gradnje.

Međutim, praksa je nešto drugo. Ponekad se dešava da kroz gradilište duvaju jaki vetrovi, te da pomeraju kran po strani. 

Tako je, sada već pre 10-ak godina, ogroman kran u Kirovu, gradu udaljenom 800 kilometara od Moskve, "šetao" postrance, prkoseći gravitaciji. Čak je odrezao veliki niz balkona na jednoj stambenoj zgradi.

Naravno, ovakve neprijatnosti su potresne za ljude iz okoline, u momentu jakih rušenja ili nepredviđenih okolnosti, ali su posebno opasne po radnike, što dodatno naglašava rizike njihovog posla.

Nažalost, nije retkost da dođe i do smrtnih ishoda prilikom rukovođenja bagerom, zbog čega su i uvedena detaljna i opsežna uputstva i mere predostrožnosti. Svakako, morate znati da je poslodavac obavezan da organizuje i sprovede zaštitu na radu, vodeći računa o sledećim stavkama:

  • prevenciji rizika;
  • obaveštavanju i osposobljavanju radnika;
  • organizaciji posla i obezbeđivanju sredstava, opreme itd.

(Telegraf Biznis)

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>