• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pitanje koje nikada, ali nikada ne treba da pitate na intervjuu za posao: "Tako nećete raditi s ostrva"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Sačekajte dok vas ne pozovu u drugi krug"

  • 0
remote work

Foto: Freepik

Ukoliko tražite posao, evo nekoliko saveta koje verovatno nećete čuti tek tako: "Nikada ne pitajte poslodavca kakva je njihova politika rada na daljinu tokom intervjua za posao".

Ovu preporuku deli poznati izvršni direktor i kaže da je to pitanje broj jedan koje ne bi trebalo da postavite na intervjuu za posao. Dalje kaže:

"Pre nego što kažete: „OK, Vremena su se promenila!“, znajte da ja zapravo čvrsto verujem u hibridni i rad na daljinu. Uklanja veliki deo besmislenog vremena suočavanja i nepotrebnog boravka u kancelarijskom životu. Osim toga, ljudi koji imaju više mogućnosti u životu su generalno srećniji.

Ali vreme je da se suočimo sa stvarnošću. Dok Federalne rezerve nastavljaju kampanju povećanja stope kako bi ukrotile inflaciju, milioni radnih mesta bi mogle da budu u opasnosti ove godine. Kao izvršni direktor, investitor i osnivač, naučio sam mnogo o suočavanju sa neizvesnošću".

Nakon prihvatanja, drugo pravilo upravljanja kriznim situacijama je preživljavanje — a pronalaženje posla na ovom brzom tržištu rada će zahtevati određene finoće i kompromise, navodi on.

Šta poslodavci zaista misle o radu na daljinu?

Istraživanje GoodHire-a iz 2022. godine pokazalo je da 78% menadžera misli da je neki rad licem u lice poželjniji. A 51% je reklo da će njihove kompanije „definitivno razmotriti“ smanjenje plata za zaposlene koji odbiju da se vrate u kancelariju.

Idući korak dalje, nakon njihovog masovnog otpuštanja, Meta je na primer, pauzirala da nudi opcije rada na daljinu za nove zaposlene.

Nije važno koliko ste izuzetni

Bilo da je fer ili ne, neki menadžeri će početna pitanja intervjua o radu na daljinu shvatiti kao postavljanje pogrešnih prioriteta. To može da bude crvena zastava.

Zamislite ovaj scenario: svoj intervju završavate pitanjem o radu na daljinu i dobijate hladan prijem. Sledećeg dana, menadžer za zapošljavanje se sastaje sa drugim kandidatom koji kaže da bi mogao biti u kancelariji i rano sledećeg ponedeljka ujutro.

Naravno, možda ste kvalifikovaniji. Ali postoji realna šansa da će drugi tražilac posla biti percipiran kao posvećeniji. Ovo može važiti čak i za menadžere u kompanijama koje imaju fleksibilnu politiku rada na daljinu.

Sačekajte dok vas ne pozovu

Šta ako vam posao koji nije na daljinu predstavlja problem? Prvo, uradite svoje istraživanje. Postoje beskrajni resursi na internetu o tome.

Već ste se potrudili da odete na intervju, možete i da odložite pitanje dok ne budete pozvani u drugi krug. Zašto? Menadžeri su nefleksibilni u apstraktnom smislu, ali će se vratiti unazad kada budu oduševljeni kandidatom.

U suštini, ostavite odličan prvi utisak kada su ulozi visoki. Vaše odlične veštine intervjuisanja za posao su možda stvorile neku polugu da se uklope i da kompanija napravi izuzetak.

I ko zna, možda ćete ipak završiti tako da možete da radite sa Balija.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako da se nađu najbolji radnik i najbolji poslodavac? Šta je bolje državni posao ili korporacija?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>