• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napustili ih BMW, John Lewis, Mastercard: Svetska poslovna grupa optužena za nasilje nad ženama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Policija trenutno istražuje dve optužbe za silovanje

  • 0
poslovna žena Foto: Shutterstock

Najveća poslovna grupa u Velikoj Britaniji priznala je da je angažovala osoblje koje se klasifikuje kao "toksično" sa društveno-kulturološkog aspekta, ali i da nije otpustila ljude koji su seksualno uznemiravali koleginice.

CBI kaže da je taj propust, odnosno izostanak reakcije, omogućio "veoma malom broju" osoblja da poveruje kako može da se "izvuče" uprkos uznemiravanju/nasilju nad ženama.

Upletena lobi grupa je saopštila kako je sada otpustila izvestan broj ljudi, a CBI je odgovarao na izveštaj nezavisne advokatske firme o optužbama za nedolično ponašanje, uključujući silovanje.

U emotivnom pismu članovima, grupa biznis lobista - koja tvrdi da predstavlja 190.000 firmi - priznala je niz propusta i rekla da je napravila greške "koje su dovele do strašnih posledica", piše BBC.

Rečeno je da postoji kolektivni "osećaj stida".

"Naš kolektivni neuspeh da u potpunosti zaštitimo ranjive zaposlene, i da uspostavimo odgovarajuće mehanizme za brzu eskalaciju incidenata ove prirode na više rukovodstvo... Ovi propusti, pre svega, izazivaju sramotu", navedeno je u pismu.

Početkom aprila, pojavile su se brojne tvrdnje o nedoličnom ponašanju i uznemiravanju, usmerene protiv osoblja CBI-ja, uključujući tvrdnju o silovanju na letnjoj zabavi lobističke grupe 2019. godine.

U petak se pojavila i druga optužba za silovanje, nakon što je žena rekla Gardijanu da je silovana dok je radila u jednoj od kancelarija CBI-ja u inostranstvu.

Policija trenutno istražuje obe optužbe za silovanje.

Britanski javni servis dalje piše da budućnost CBI-ja "visi o koncu", te da je kompanija suspendovala svoje operacije do juna, u nastojanju da reformiše svoje radno okruženje. U međuvremenu, došlo je do masovnog egzodusa članova CBI-ja, sa brojnim zvučnim brendovima, uključujući John Lewis, BMW, Virgin Media O2, Aviva, Zurich and Phoenix Group, Mastercard itd.

Vlada Britanije je već odlučila da pauzira bilo kakvu aktivnost sa ovom grupom, ali je kancelar Džeremi Hant u ponedeljak rekao da "nema svrhe" sarađujući sa CBI-jem, kada su ga njegovi članovi napustili.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>